• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obamina pobjeda donijela i pojeftinjenje nafte

Poskupljenje nafte dogodilo se, prije svega, zbog slabljenja dolara koji je, medjutim, u srijedu ojačao prema evru...

 Obamina pobjeda donijela i pojeftinjenje nafte Izvor: MONDO

Nafta je u srijedu pojeftinila na američkom tržištu više od tri odsto, na nešto više od 68 dolara za barel, poslije osjetnijeg poskupljenja u utorak, nakon što je pobjeda demokratskog kandidata Baraka Obame na predsjedničkim izborima u SAD doprinijela jačanju dolara.

Poskupljenje nafte dogodilo se, prije svega, zbog slabljenja dolara koji je, medjutim, u srijedu ojačao prema evru i većini drugih jakih takmaca, prenosi agencija Rojters. Cijena nafte osjetno je snižena i na londonskoj berzi, gdje je u ranoj podnevnoj trgovini vrijedjela 64,28 dolara po barelu, ili 2,16 dolara manje nego u utorak naveče u završnoj trgovini.

Jačanje dolara, koji je obračunska valuta za sve transakcije naftom na medjunarodnim berzama, znači da su kotacije osnovne energetske sirovine skuplje za sve koji kupuju američku valutu, pa otuda i pritisak tržišta da se naftne cijene smanje, objašnjavaju berzanski eksperti.

Naftni trgovci bi, medjutim, do kraja poslovanja u srijedu mogli da obrate veću pažnju na izvještaj o stanju prošlonedjeljnih zaliha nafte u SAD koje bi, ako je cijeniti na osnovu svežnih prognoza, trebalo da su uvećane za 1,1 milion barela.

Berzanske cijene nafte su se, inače, više nego prepolovine od 11. jula kada je barel vrijedio rekrodnih 147,27 dolara, podsjeća Rojters i dodaje da je naftna tražnja naglo splasnula, tokom minula četiri mjeseca, zbog zastoja u globalnoj ekonomiji.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE