• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banke povećavaju kamatne stope

U RS indirektno se osjećaju posljedice globalne finansijske krize koje se odražavaju kroz povećanje kamatnih stopa na kredite.

 Banke povećavaju kamatne stope Izvor: MONDO


U Republici Srpskoj (RS) indirektno se osjećaju posljedice globalne finansijske krize koje se odražavaju kroz povećanje kamatnih stopa na kredite u pojedinim bankama, piše "Glas Srpske" u sutrašnjem broju.

Kamatne stope povećavaju se u skladu sa povećanjem EURIBOR-a, odnosno promjenljive kamatne stope, utvrđene na međunarodnom tržištu kapitala.

Direktor Ekonomskog instituta RS Duško Jakšić smatra da za povećanje kamata na kredite nema nikakvog opravdanja, jer su znatno više u odnosu na druge zemlje upravo zbog rizika za koji se smatra da je kod nas veći.

"Smatram da bankari ne bi trebalo da povećavaju kamatne stope i mislim da će se to ubrzo vratiti u normalu", istakao je Jakšić.

Predstavnik u Službi za odnose s javnošću u Rajfajzen banci Džeilana Ferhatbegović rekla je da kamatne stope na nenamjenske kredite nisu mijenjane u posljednjih šest mjeseci za nove plasmane, dok je na postojeće banka povećala kamatnu stopu u prosjeku za jedan odsto.

"Prosječan porast cijene EURIBOR-a bio je 1,96 odsto, gdje je banka preuzela teret razlike na sebe", pojasnila je Ferhatbegovićeva.

U Hipo Alpe Adria banci kažu da je i kod njih došlo od povećanja kamatnih stopa, ali samo na nove kredite.

Snježana Čolić, šef Odjeljenja za poslovanje sa stanovništvom u ovoj banci, rekla je da povećanje kamata na namjenske kredite neće biti iznad 0,5 odsto.

Investiciono-razvojna banka RS početkom oktobra povećala je u prosjeku za 0,5 odsto kamatne stope na svoje kreditne linije, koje se plasiraju preko komercijalnih banaka.

Prosječna kamatna stopa tako je trenutno 6,51, dok je prije povećanja bila 5,98 odsto.

U informativnoj službi Komercijalne banke istakli su da će ako bude nekih promjena klijenti biti na vrijeme obaviješteni.

Direktor filijale Bobar banke u Banjaluci Radovan Kalaba rekao je da ni u ovoj banci nije došlo do povećanja kamatnih stopa, s obzirom da banka ne koristi sredstva banaka iz inostranstva odnosno radi sa svojim novcem.

"Trenutna situacija na svjetskom finansijskom tržištu nas mnogo ne pogađa. Nismo podigli kamate, ali trenutno i nemamo zahtjeva za podizanjem kredita", rekao je Kalaba.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE