• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ugljevik": Rezultati ohrabruju!

Najbolja poslijeratna proizvodnja električne energije!

 "Ugljevik": Rezultati ohrabruju! Izvor: MONDO

Termoelektrana (TE) "Ugljevik" ispunila je plan proizvodnje struje za ovu godinu, pa je Nadzorni odbor preduzeća usvojio rebalans plana, čijim bi provođenjem bila ostvarena najbolja poslijeratna proizvodnja električne energije.

Direktor Rudnika i termoelektrane (RiTE) "Ugljevik" Anto Gajić istakao je da dobri rezultati ohrabruju upravu preduzeća da realizuju planirane investicije, odnosno da započnu rekonstrukciju kotla i projekat odsumporavanja dima iz termoelektrane, u šta bi trebalo da bude uloženo 34 miliona KM, odnosno 113 miliona evra.

Rekonstrukcija kotla je najznačajnija investicija za četvrt vijeka postojanja TE, čija je vrijednost procijenjena na 34 miliona KM i čija bi realizacija produžila vijek Termoelektrane za najmanje dvadeset godina.

"Već smo raspisali tender i očekujemo da izbor najpovoljnijeg ponuđača završi u ovoj godini kako bi se do 2010. godine krenulo sa poslom" - rekao je Gajić za "Glas Srpske" i pojasnio da bi završetkom ovog kapitalnog projekta bio povećan nivo proizvodnje struje.

Uprava i Nadzorni odbor ugljevičkog Rudnika i termoelektrane odlučili su da krenu i u realizaciju projekta koji će biti plaćen kreditom japanske Vlade, kojim je predviđeno odsumporavanje dimnih gasova, a vrijedan je 113 miliona evra.

"Riječ je o kreditu sa rokom otplate 30 godina, grejs periodom od 10 godina i kamatom od 0,5 odsto. Realizacijom ovog projekta smanjilo bi se zagađenje vazduha", kaže Gajić.

Ostalo je još da se čuju riječi "Elektroprivrede RS" i Vlade Republike Srpske, a zatim i Savjeta ministara BiH.

Za nepunih deset mjeseci u TE "Ugljevik" proizvedeno je 1 412 gigavatčasova struje, koliki je bio godišnji plan, pa je uprava odlučila da se plan rebalansira na 1 537 gigavatčasova.

"Ako ostvarimo i ovaj plan, bila bi to najbolja poslijeratna proizvodnja struje, odnosno treća otkada TE radi" , kaže Gajić.

Termoelektrana "Ugljevik", koja je elektroenergetski gigant RS, počela je sa radom prije 25 godina i od tada njen sistem nije značajnije obnavljan.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE