• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pale akcije "Elektroprivrede RS"

Indeks Bl berze koji pokazuje kretanje cijene akcija deset preduzeća iz sistema "Elektroprivrede RS", pao je ispod početno uspostavljenog nivoa.

 Pale akcije "Elektroprivrede RS" Izvor: MONDO

Indeks ERS10 nakon berzanskog trgovanja u ponedjeljak spustio se ispod 1.000 poena, koliko je iznosila njegova vrijednost prilikom formiranja u decembru 2005. godine, da bi juče zaronio na 968,23 poena. To znači da je prosječna cijena akcija deset preduzeća "Elektroprivrede RS" pala za čak 86 odsto u odnosu na njihovu maksimalnu vrijednost dostignutu sredinom aprila prošle godine , pišu banjalučke "Nezavisne novine".

Berzanski analitičari i investitori u akcije ističu da se razlozi strmoglavog pada akcija u elektroenergetskom sektoru ne mogu posmatrati odvojeno od ukupnih negativnih dešavanja na tržištu kapitala, ali da su prema dnu dodatno "pogurani" i specifičnim internim uzrocima.

Vladan Jović, direktor banjalučkog Društva za upravljanje investicionim fondovima VIB, smatra da se unutrašnji razlozi ogledaju u prošlogodišnjem lošem poslovanju "Elektroprivrede RS", kada je zapala u višemilionske gubitke.

On ističe i da na ruku investitora u akcije, čiji je cilj što veći profit i dividenda preduzeća, ne ide i to što cijenu struje u RS određuje regulator, a ne tržište.

"Kada tome dodamo sporove sa malim akcionarima, poput projekta u RiTE Gacko i to što preduzeća 'Elektroprivrede' i formalno i suštinski posluju kao javna, iako je riječ o akcionarskim društvima, onda ne treba da čudi zabilježeni potop akcija", rekao je Jović.

U "Elektroprivredi RS", međutim, smatraju da se pad indeksa ERS10 ne može dovesti u usku vezu s poslovanjem preduzeća, jer je ono, ističu, u prvih šest mjeseci ove godine bilo izuzetno uspješno, s ostvarenom konsolidovanom dobiti od 35 miliona KM.

"Pad vrijednosti akcija `Elektroprivrede RS` posljedica je globalnih kretanja na berzanskom tržištu, ne samo u RS, već u cijelom svijetu, započetih prošle godine", smatra Branislava Milekić, generalni direktor log holdinga.

Ona ocjenjuje da investiranje u akcije na Banjalučkoj berzi uglavnom nije plod dugoročnog ulaganja i planiranja investitora, već njihovih nastojanja za brzom zaradom.

Komentarišući primjedbe investitora u akcije da se primjenjuju "netržišn" cijen struje za domaće tržište, Milekićeva je rekla da se metodologija određivanja te cijene zasniva na podmirivanju troškova poslovanja s određenom stopom povrata na kapital.

Ona napominje da Regulatorna komisija za energetiku RS vodi računa da ta cijene bude optimalna u datim uslovima zbog toga što bi njeno povećanje, osim rasta dobiti preduzeća, uticalo i na skok tih cijena u RS.

Cijena akcija deset preduzeća "Elektroprivrede RS' pala je za 86 odsto u odnosu na maksimum iz aprila prošle godine.

Branislava Milekić kaže da Elektroprivreda RS nastoji da se sve buduće velike investicije u ovaj sektor realizuju većim dijelom preko berze, na šta su spremni i strani investitori.

Ona je rekla da su pregovori tog preduzeća sa stranim partnerima o ulaganju u energetiku RS dokaz da je taj sektor vrlo intersantan za inostrana ulaganja, te da očekuje da će to doprinijeti oporavku Banjalučke berze.

"Elektroprivreda RS će nastojati da putem mjera koje preduzima bude stabilizirajući faktor za berzu RS", naglasila je ona.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE