• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rast akcija na Volstritu

Protekla prilično nestabilna berzanska sedmica zaključena je rastom akcija na njujorškom Volstritu.

 Rast akcija na Volstritu Izvor: MONDO

Uprkos veoma nepovoljnim podacima o američkom tržištu rada koje je zabilježilo u oktobru najveću stopu nezaposlenosti od marta 1994. godine, dok su evropske akcije, poslije dva dana pada, juče rasle, a valute u regionu jugoistočne Evrope bilježile gubitke.

Investitori su na Njujorškoj berzi, naime, kupovali najviše akcije energetskih i tehnoloških kompanija, čije su hartije prethodnih dana značajno padale, pri čemu je naftni gigant "Ekson mobil" u petak ojačao za 6,3 procenta na vrednost od 73,95 dolara za akciju, a isporučilac bežičnih tehnologija "Kvalkom" (Qualcomm) je porastao za 7,9 odsto na 35,66 dolara za akciju.

Tako su svi vodeći američki indeksi jučerašnje berzansko poslovanje završili u plusu, pri čemu je Dau Džons indeks ojačao noćas za 2,85 procenata, odnosno za 248,02 boda na 8.943,81 bodova, dok je indeks tehnološkog tržišta Nazdak kompozit dobio 2,41 odsto na vrijednosti (38,70 bodova) i zaključen je na 1.647,40 poena.

Širi indeks "Standard end Purs 500" (S&P) porastao je na kraju čak za 2,89 procenata, odnosno za 26,11 bodova na vrednost od 930,99 poena.

Ukoliko se uzme u obzir ukupno sedmično poslovanje na Volstritu onda je indeks Dau Džons protekle nedelje pao za 4,09 procenata, Nazdak je izgubio 4,3 odsto svoje pređašnje vrednosti, a "Standard end Purs 500" 3,9 procenata.

Nasuprot rastu pomenutih američkih energetskih i tehnoloških kompanija akcije najveće američke automobilske industrije "Dženeral Motors" (GM) su u završnom berzanskom poslovanju na Volstritu propale za 9,2 procenta na samo 4,36 dolara za akciju, nakon što je ta kompanija saopštila tromesečni gubitak i upozorila da joj nedostaje gotovina.

U isto vreme su akcije kompanije "Ford" porasle za dva odsto na 2,02 dolara po akciji.

Američko ministarstvo rada je juče saopštilo da je stopa nezaposlenosti u SAD u oktobru porasla na 6,5 odsto sa septembarskih 6,1 procenat, što je najveći nivo nezaposlenosti u proteklih više od 14 godina.

Ti podaci su, kako ističu danas analitičari, dalji dokaz toga da se američka ekonomija gotovo sigurno nalazi u recesiji.

U isto vreme je američka valute za još 0,54 odsto opala u odnosu na evro, dospevši na 1,2747 dolara za zajedničku evropsku valutu, a za 0,84 procenta u odnosu na britansku funtu, dok je prem japanskom jenu dolar ojačao za 0,82 odsto.

Finansijska tržišta širom svijeta, a naročito berze akcija, su tokom protekle sedmice bila jako kolebljiva i uglavnom opadajuća, što je logična posljedica tekuće opšte nepovoljne ekonomske situacije koja će se, u razvijenom svetu, pretvoriti u prvu punu godinu negativnog privrednog rasta od kraja Drugog svjetskog rata, objavio je Rojters.

Poslovanje su u petak evropske berze zaključile rastom, pri čemu je, na primjer pariski indeks CAC 40 ojačao za 2,95 procenata, nemački DAX za 2,41 odsto, a bečka berza je porasla za 2,70 odsto, nakon što je juče preuzela 92,4 procenta udela na berzi u Pragu.

Valute zemalja Višegradske četvorke, Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske, su na zakljčenju sedmice značajno oslabile.

Pri tome je, recimo, povod za slabljenje mađarske forinte bilo smanjenje rejtinga Mađarske, čime je međunarodna agencija za procenu rejtinga "Mudis" reagovala na pogoršanje privrednih izgleda pojedinih zemalja i moguće probleme njihovih bankarskih sektora.

Češka kruna je, takođe, prema evru izgubila gotovo 30 halera (100 halera je jedna kruna), dok je poljski zlot prema zajedničkoj evropskoj valuti na početku jučerašnjeg trgovanja gubio, ali je pred zakljčenje poslovanja gubitke uspeo da koriguje.

Kurs slovačke krune i evra je plivao u zoni od deset halera i to od 30,345 do 30,445 kruna za jedan evro.

I japanske akcije su na kraju sedmice olsbile, pri čemu su rastuće bojazni za razvoj globalne ekonomije poslale jen na gore, što je oslabilo izvoznike.

Pri tome je glavni japanski indeks akcija Nikei u petak oslabio za 316,14 bodova, odnosno za 3,6 procenata i zaključen je na 8.583 boda.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE