• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rekordni prihodi od indirektnih poreza

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u prvih deset mjeseci ove godine prikupila četiri milijarde i 913 miliona KM.

 Rekordni prihodi od indirektnih poreza Izvor: MONDO

Kad se od ovog iznosa odbije 751 milion KM, koliko je Uprava vratila poreskim obveznicima koji su ostvarili pravo povrata PDV-a u ovoj godini, ostaje neto iznos prikupljenih prihoda na Jedinstvenom računu od četiri milijarde i 162 miliona KM.

"Ovo je za 8,4 odsto više u odnosu na prihode od indirektnih poreza (PDV, carina, akciza, putarina), koje je Uprava prikupila u istom periodu prošle godine, kada je na Jedinstvenom računu bilo tri milijarde i 839 miliona KM", ističe se u saopštenju, koje je potpisao portparol UIO BiH Ratko Kovačević.

Kovačević je istakao da je već sada jasno da će i u ovoj godini biti premašeni planirani prihodi u iznosu od četiri milijarde i 830 miliona KM, s obzirom da postoje procjene da će UIO do kraja godine prikupiti neto prihode u iznosu od pet milijardi KM.

Prema njegovim riječima, prihodi sa jedinstvenog računa se dijele u skladu sa Zakonom o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i u skladu s Pravilnikom i Odlukama Upravnog odbora o koeficijentima za raspodjelu prihoda.

Tako se, pojašnjava Kovačević, prvo odvajaju sredstva za minimalne rezerve odakle UIO vrši povrat PDV-a poreskim obveznicima, a nakon toga se vrši raspodjela sredstava institucijama BiH, u skladu sa Budžetom BiH, pa je tako u prvih deset mjeseci ove godine za institucije BiH sa Jedinstvenog računa izdvojeno nešto više od 562 miliona KM.

Ostatak sredstava se dijeli entitetima i distriktu Brčko u skladu sa Pravilnikom i Odlukama Upravnog odbora o koeficijentima za raspodjelu prihoda.

U prvih deset mjeseci ove godine sa Jedinstvenog računa Federaciji BiH doznačeno je dvije milijarde i 322 miliona KM, Republici Srpskoj milijardu i 150 miliona KM, a distriktu Brčko 128 milion KM.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE