• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čaušević: Nema carine za nove automobile!

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemal Čaušević potvrdio je da od 1. januara više neće biti carine na uvoz novih automobila.

 Čaušević: Nema carine za nove automobile! Izvor: MONDO

"Carine neće biti na zvoz automobile od 1. januara 2009. godine, kao i na gotovo svu tehničku robu. Skoro 90 odsto robe iz carinske tarife, koja obuhvata 11.000 artikala takođe će biti bez carine iz zemalja Evropske unije. Uglavom će ostati carina na uvoz poljoprivrednih proizvoda jer je tako tražio naš pregovarački tim sa EU, kako bi zaštitio domaću proizvodnju", izjavio je čaušević u intervjuu za "Euroblic".

Prema njegovim riječima, Uprava za indirektno oporezivanje će do kraja godine dostići iznos od od pet milijardi i 50 miliona maraka prihoda, što je za oko 220 miliona više, u odnosu na predviđeni plan.

"Naši obveznici su vrlo disciplinovani, a s aspekta prikupljanja prihoda imamo visoka očekivanja od pokretanja Rafinerije natfe u Brodu", dodao je direktor Uprave za indirektno oporezivanje.

On smatra da postoje dvije varijante kada su u pitanju prihodi za indirektno oporezivanje u narednoj godini.

"Jedna opcija je sa sadašnjim Zakonom o akcizama, čime se previđa prikupljanje od pet milijardi i 170 miliona KM, dok je druga varijanta sa eventualno imjenjenim zakonom, čime bi prihodi porasli na dodatnih 100 miliona. Ti novci bi stigli od oporezivanja cigareta, za koje bi bila uvedena fiksna akciza od 10 pfeninga po kutiji, nezavisno od marke ili kvaliteta. Upravni odbor će se odlučiti za jednu od ove dvije opcije", zaključio je Čaušević.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE