• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pojeftinilo drago kamenje

Brilijanti su pojeftinili na svjetskom tržištu, prvi put za posljednjih pet godina, a cijene, na tržištu, mogu nastaviti da slabe i iduće godine.

 Pojeftinilo drago kamenje Izvor: MONDO

Pojeftinjenje brilijanata je povezano sa privrednom krizom u SAD, glavnom tržištu za plasman tih proizvoda, prenijela je agencija Prajm-Tass.

Stručnjaci prognoziraju da bi brilijanti mogli izgubiti 30 do 40 odsto vrijednosti. Proizvođači, među njima i ruski, žale se na ozbiljne probleme sa prodajom dragog kamenja i očekuju čak i bankrotstva, ukazao je potpredsjednik ruskog Udruženja proizvođača brilijanata Ararat Evojan.

"Već padaju cijene dijamantskih sirovina, čije isporuke na tržište premašuju tražnju", rekao je Evojan.

Prema podacima Svjetskog centra za trgovinu dijamantima i brilijantima, sirovine su već pojeftinile oko 14 odsto. Stoga su neminovna bankrotstva onih firmi koje nisu na vrijeme reagovale i prestale da kupuju sirovinu po višim cijenama", upozorio je Evojan.

Stručnjaci procjenjuju da 90 odsto cijene brilijanata čini cijena dijamanata, što znači da će pojeftinjenje sirovine dovesti do sniženja cijene brušenog dragog kamena.

Oni ukazuju da je cijena dijamantske sirovine do nastanka finansijske krize bila neopravdano visoka i da je sada došlo do korekcije. Vodeći svjetski proizvođači dijamanata, južnoafrička kompanija "De Birs" i ruska "Alrosa", već su odlučile da smanje prodaju dijamanata kako bi spriječile dalje pojeftinjenje.

Indijski proizvođači brilijanata imaju znatnu količinu brušenog dragog kamenja za koje ne mogu da nađu kupca i u takvoj situaciji pojeftinjenje teško da će stimulisati tražnju brilijanata, smatra ruski stručnjak Anatolij Gostev.

"Ulaganje novca u juvelirske proizvode s brilijantima praktično nikada nije predstavljalo investiciju. Zbog toga smatram da će sada doći do oštrog pada cijena brilijanata. Da li će ih ljudi kupovati - veliko je pitanje, jer brilijanti neće sačuvati novac stanovništva, mada se u sovjetsko vrijeme tako smatralo. Pouzdano je samo ulaganje u ekskluzivno drago kamenje, a takvog je veoma malo na tržištu", objasnio je Gostev.

SAD su do krize obezbjeđivale polovinu svjetske tražnje brilijanata, ali je sada drago kamenje klase "luks" izgubilo dobar dio potrošača. Uspostavljanje stabilne tražnje brilijanata se može očekivati tek poslije izlaska iz globalne finansijske krize.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE