• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brodska rafinerija smanjiće deficit BiH!?

Kapacitet rafinerije dovoljan za potrebe tržišta i smanjenje trgovinskog deficita BiH za oko milijardu KM.

 Brodska rafinerija smanjiće deficit BiH!? Izvor: MONDO

Nešto više od 1.500 radnika Rafinerije nafte Bosanski Brod prvi put bi od 1991. godine ove sedmice konačno trebalo da počne sa da radom i to, kako je najavljeno "punom parom".

Prve količine od 30.000 tona sirove nafte već su dopremljene u rafineriju i tokom sedmice bi trebalo da krene njena prerada na revitalizovanoj staroj liniji kapaciteta 1,2 miliona tona nafte godišnje, piše na sajtu Investitor.ba.

Uporedo sa tim, vlasnik rafinerije, ruska kompanija NjeftGazInKor najavljuje obnovu i nove linije, čime bi ukupni kapacitet prerade nafte u Brodu dostigao oko četiri miliona tona godišnje.

Medjutim, i puni pogon stare linije biće dovoljan da podmiri potrebe kompletnog tržišta BiH koje se godišnje kreću upravo oko 1,2 miliona tona goriva. Na taj način trgovinski deficit BiH mogao bi da se smanji za oko milijardu konvertibilnih maraka (500 miliona evra).

Startovanje proizvodnje u Brodu bi naročito moglo pogoditi Hrvatsku, koja je samo u prošloj godini u BiH izvezla goriva za skoro 800 miliona maraka (400 miliona evra).

Uvoz goriva iz Slovenije u tom periodu bio je vrijedan 213 miliona KM, Madjarske 101 milion KM, a iz Srbije 52 miliona maraka.

U Rafineriji ističu da će to preduzeće u kratkom roku dostići evropske standarde kada je riječ o dizel gorivu, i da neće biti potrebe za većim uvozom.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE