• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EK kaznila proizvođače stakla za automobile

Evropska komisija kaznila je proizvođače stakla za automobile sa ukupno 1,38 milijardi evra, zbog stvaranja kartela i namještanja cijena.

 EK kaznila proizvođače stakla za automobile Izvor: MONDO


Evropska komisija (EK) kaznila je u srijedu proizvođače stakla za automobile sa ukupno 1,38 milijardi evra, zbog stvaranja kartela i namještanja cijena za tu vrstu proizvoda namijenjenog automobilskoj industriji, što je ujedno i najveća finansijska sankcija u istoriji Evropske unije.

EK je kaznila kompanije "Sen Goben", "Pilkington", "Soliver" i "Asahi" zbog toga što su od 1998. do 2003. godine sarađivali i dogovarali se o cijenama stakala za automobile.

"To je najveća kazna za cjenovni kartel, koji je Komisija ikada odredila, jednoj firmi, ili cijelom udruženju", navodi se u saopštenju EK.

Antimonopolski uredi EU su 2005. godine obavili kontrolu kod više proizvođača stakala za automobile na osnovu anonimne informacije i otkrili su da krše pravila privredne konkurencije, objavile su novinske agencije.

Za kartelski dogovor o cijenama najviše će platiti francuski koncern "Sen-Goben" i to 896 miliona evra.

Britanski "Pilkington", firma kćer japanskog "Nipon šit glasa" će platiti 370 miliona, a ostatak belgijski "Soliver" i japanski "Asahi".

"Komisija je povećala kaznu za 'Sen Goben', jer su stalno kršili pravila o privrednoj konkurenciji, a nasuprot tome firma 'Asahi' je sarađivala sa komisijom i dala joj je dodatne informacije o širini tog (kartelskog) dogovora, zbog čega joj je EK smanjila kaznu za 50 procenata", saopštila je EK.

"Sen-Goben" je najavio da će se žaliti na izrečenu kaznu, objavile su novinske agencije.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE