• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Riblji proizvodi iz BiH uskoro na evropskom tržištu

Do kraja mjeseca očekuje se i formalna objava liste naših proizvođača na veb stranici EU, nakon čega izvoz iz BiH može i definitivno početi

 Riblji proizvodi iz BiH uskoro na evropskom tržištu Izvor: MONDO

Prve pošiljke ribljih proizvoda iz BiH na tržište zemalja Evropske unije trebalo bi da krenu krajem novembra, ali domaći proizvođači nisu sigurni da će ostvariti velike izvozne poslove, zbog ograničenih količina izvoza i aktuelne ekonomske krize.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Drago Nedić rekao je da je Evropskoj komisiji upućen dopis sa listom proizvođača u BiH čiji proizvodni kapaciteti obezbjeđuju sve preduslove propisane evropskim standardima.

"Do kraja mjeseca očekujemo i formalnu objavu liste naših proizvođača na veb stranici EU, nakon čega izvoz iz BiH može i definitivno početi", istakao je Nedić za "Nezavisne novine" .

Na listi izvoznika su četiri preduzeća koja su ispunila uslove - "Tropik ribarstvo" iz Banjaluke, "Norfiš" iz Blagaja, "Laks" iz Mostara i "Žuvela" iz Stoca.

Proizvođači koji su dobili dozvole morali su ispuniti visoke zahtjeve i standarde, od uzorkovanja i analize proizvoda, do adekvatne opremljenosti, budući da riba prije izvoza mora biti prerađena, a u najmanju ruku očišćena.

Nedić naglašava da lista izvoznika nije konačna i da ostali proizvođači koji žele izvoziti u EU mogu podnijeti zahtjeve, a kada zadovolje tražene standarde biće sukcesivno uvrštavani na listu EU.

U "Norfišu" su spremni za izvoz odmah nakon dobijanja izvozničkog broja, ali ih brinu još nepotvrđene informacije da je kvota za izvoz pastrmke na tržište EU samo 60 tona.

"Čekali smo osam godina na ovaj trenutak, sve vrijeme održavali kontakte s kupcima, ali smo zabrinuti ukoliko ne budemo mogli izvoziti u EU iznad dozvoljenih količina", kazao je Sanel Šarić, direktor "Norfiša".

U "Laksu" su sretni što će moći izvoziti, ali strahuju kako će aktuelna kriza uticati na poslovne planove zainteresovanog kupca iz Francuske.

"Uložili smo ogromna sredstva u ispunjavanje standarda i edukaciju radnika, ali još nismo sigurni kako će se izvoz odvijati", kazala je vlasnica "Laksa" Tanja Handžar.

Kancelarija za veterinarstvo BiH uskoro će poslati dopis Kancelariji za hranu i veterinarstvo u Dablinu, kojim će zatražiti da njene komisije u narednoj godini obiđu i kapacitete u oblasti mljekarstva, proizvodnje meda, živinarskoj industriji i proizvodnji trajnih proizvoda od crvenog mesa. Time bi većem broju proizvoda iz BiH bio omogućen prolaz na tržište EU. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE