• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez smanjenja plata za radnike

Vladina odluka o smanjenju plata ne odnosi se na nižepozicionirane službenike sa manjom platom, kaže potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović.

 Bez smanjenja plata za radnike Izvor: MONDO


Potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović pojasnio je u petak da se Vladina odluka o smanjenju plata odnosi samo na premijera, ministre, njihove pomoćnike i zamjenike, kao i na čelne ljude u javnim preduzećima, a ne na nižepozicionirane službenike sa manjom platom, prenose "Nezavisne novine".

Naime, sindikalni predstavnici prosvjete, pravosuđa, uprave i unutrašnjih poslova u petak su na sastanku sa Kasipovićem prenijeli svoje nezadovoljstvo da se predviđa smanjenje plata svim budžetskim korisnicima od deset odsto.

Kasipović je naveo da je cilj Vlade pokazati na svom primjeru da su potrebna odricanja svih i objasnio da je odluka o štednji u 2009. godini donesena zbog aktuelne svjetske ekonomske krize, te zato što je Fiskalni savjet BiH entitetima odobrio maksimalno budžetsko povećanje od šest odsto.

Vlada RS saopštila je u četvrtak da su donijeli odluku da smanje javnu potrošnju i to tako što će, počevši od vlastitih plata, svim budžetskim korisnicima sa visokim primanjima smanjiti, a ostalima zamrznuti trenutne plate. Tom odlukom nije obuhvaćeno osnovno i srednje obrazovanje, koje će od naredne školske godine dobiti veće plate za pet odsto.

Dakle, Vladine mjere ne predviđaju smanjenje plate svakom budžetskom korisniku, već samo onima na rukovodećim i čelnim pozicijama s visokim primanjima.

Duško Jandrić, potpredsjednik Saveza sindikata RS, i njegove kolege tvrde da Vlada nije ispoštovala proces dogovaranja između Vlade i sindikata koji je bio u toku i koji je Vlada svojom odlukom da donese nacrt budžeta bez konsultacija sa sindikatima naprasito prekinula.

Jandrić je kazao da će od Kasipovića i Vladinih ekonomskih stručnjaka na narednom sastanku sa svim sindikalnim podružnicama zatražiti detaljna objašnjenja na koga se sve odnose najavljene Vladine mjere. Sindikalci su istakli da su plate mnogih budžetskih korisnika za razliku od opšteg uvjerenja javnosti jako niske i da, kad se odbije regres i topli obrok, mnogima ostane samo između 330 i 530 KM mjesečno.

Oni takođe smatraju da bi Vlada trebalo da obustavi velike investicione radove ako je ekonomska kriza ozbiljna, dok je Kasipović naveo da je čvrsta odluka Vlade da se novac za investicije ne usmjerava u potrošnju.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE