• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH: Dug za porez skoro milijardu KM

Novi zakon o porezu na dohodak u FBiH početi da se primjenjuje od 1. januara, a poslodavci imaju vremena do 1. maja...

 FBiH: Dug za porez skoro milijardu KM Izvor: MONDO

U Federaciji BiH (FBiH) trenutno je oko 900 miliona KM duga za porez pod prinudnom naplatom, a imena dužnika su poreska tajna, izjavio je direktor Poreske uprave FBiH Midhat Arifović.

On je najavio da je Poreska uprava FBiH spremna za primjenu novog poreza na dohodak, koji se obračunava i plaća mjesečno u iznosu 10 odsto na platu umanjenu za neoporezivi dio od 300 KM.

Arifović je rekao da će novi zakon o porezu na dohodak u FBiH početi da se primjenjuje od 1. januara, ali da će poslodavci imati vremena da do 1. maja kompletiraju podatke o povlasticama za svoje zaposlene.

"Oni koji hoće olakšice i imaju pravo na njih, treba da popune zahtjev za poresku karticu, koji mogu naći na internet strani Uprave ili preuzeti u najbližoj ispostavi Uprave. Uz to, treba da obezbijede dokumenta kojima dokazuju pravo na povlasticu i to da dostave svom poslodavcu", objasnio je Arifović za sutrašnje "Nezavisne novine".

On je dodao da ako neko ne stigne do kraja ove godine da obezbijediti sve potrebno za dokazivanje osnova za poreske olakšice, 1. maj je krajnji rok za njihovu predaju.

"Ukoliko bude kašnjenja, na kraju godine će biti i konačan obračun, gdje će biti utvrđeni eventualni propusti ili greške", istakao je Arifović.

Na pitanje da li će i po osnovu ovog poreza postojati poreska tajna o dugu, Arifović je podsjetio da je poreska tajna kategorija iz Zakona o poreskoj upravi, koji je rađen s međunarodnom zajednicom i na osnovu američkih poreskih pravila i da je njeno ukidanje "mač sa dvije oštrice".

"Kada objavite da neko nije platio porez proglasili ste ga kriminalcem, jer to jeste kriminal, a među dužnicima imate veliki broj dužnika po osnovu neplaćenog doprinosa jer im ide loše, a ne po osnovu prevare", rekao je Arifović, dodajući da poreska utaja mora biti krivično sankcionisana, a to je slučaj kada neko svjesno izbjegava plaćanje poreza.

Govoreći o uvođenju fislalnih kasa, Arifović je rekao da je prije uvođenja PDV-a trebalo razmišljati o uvođenju kasa sa memorijom, jer je crno tržište još jako.

"Bez kase sa memorijom moguće je stornirati promet i prikazati ga manjim, a s fiskalnim kasama je svaki evidentirani promet vezan za računar Poreske uprave. Sa druge strane, ako su te kase uvedene u RS, morali bismo i mi, jer sada imamo nakaradnu situaciju u kojoj, recimo, veliki poslovni centri u RS moraju imati te kase, a u FBiH ne. To je nedopustiv apsurd", rekao je Arifović. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE