• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Minusi na berzama u regionu

Indeksi akcija na tržištima kapitala u regionu u ponovo u minusu a brojne hartije ubilježile minimume za više godina.

 Minusi na berzama u regionu Izvor: MONDO

Na Banjalučkoj berzi, gdje se uglavnom trgovalo najlikvidnijim hartijama, indeks BIRS je pao 1,77 odsto na nedjeljnom nivou dok je promet vrijedio 1,35 miliona KM (1,95 KM za evro).

Od hartija na službenom berzanskom tržištu, pored obveznica stare devizne štednje RS kojima je ostvaren promet od 88.297 KM, uobičajeno najlikvidnije bile su akcije Telekoma Srpske sa sedmičnim prometom od 95.738 KM.

Više se trgovalo i akcijama Banjalučke pivare, za 89.036 KM uz pad cijene od 11,11 odsto, na istorijski minimum od 0,24 KM.

Medju hartijama iz sistema Elektroprivrede RS nešto veći promet od 11.710 KM ostvaren je jedino akcijama Hidroelektrana na Trebišnjici uz pad vrijednosti od 2,62 odsto.

Najveći minus zabilježile su akcije RiTE Ugljevik, od gotovo deset procenata, dok su akcije Hidroelektrana na Drini oslabile na nedjeljnom nivou pet i po odsto.

Na slobodnom berzanskom tržištu najveći promet od 163.884 KM ostvaren je sa akcijama prnjavorske Sloge.

U protekloj sedmici na Sarajevskoj berzi ostvaren je vrlo skroman promet, od 1,96 miliona KM, a indeks SASX-10 pao je nešto više od tri procenta.

Gotovo dvije trećine ukupnog nedjeljnog prometa je ostvareno u trgovini akcijama iz sastava indeksa SASX-10. Dominirali su Fabrika duvana Sarajevo i BH Telekom. U plusu je nedjelju završila samo sarajevska Elektroprivreda, od procenat i po.

Gubitnik prošle nedjelje je Energoinvest sa minusom od 9,59 odsto, ABS banka je na vrijednosti izgubila pet procenata, Hidrogradnja nešto više od četiri a Bosnalijek četiri odsto.

Po više od tri odsto pojeftinili su BH Telekom, Energopetrol i Fabrika duvana Sarajevo.

Na Zagrebačkoj berzi "rasprodaja" najkvalitetnijih akcija imala je za posljedicu pad repernog indeksa Crobex za 6,7 odsto na nedeljnom nivou.
U padu je bio i promet, za 41 odsto u poredjenju sa prvom sedmicom novembra.

Najviše se trgovalo akcijama Hrvatskog telekoma, za 36 miliona kuna (7,2 kune za evro), a cijena im je pala četiri i po odsto. Hartijama Atlantske plovidbe trgovalo se za 24 miliona kuna uz nedjeljni pad cijene od 5,6 odsto,

Gubitnik nedjelje je Ina sa padom od 19 procenata, na 1.480,01 kunu, što joj je najniža cijena od izlaska na berzu prije dvije godine. Padu je doprinijela zabrinutost medju investitorima da će vrijednost Ine znatno opasti ukoliko se iz njenog poslovanja izdvoji sektor gasa.

U minusu od 15 odsto, na dosadašnji minimum, bile su akcije Adris grupe koja je objavila rast neto dobiti ali i pad prodaje cigareta.
Agrokoru je cijena smanjena deset odsto a Institutu gradjevinarstva i Dalekovodu po više od sedam.

Na crnogorskim tržištima kapitala promet je opao na ispod milion evra a na najveće interesovanje ponovo su naišle obveznice korisnika PIO. Indeks NEX20 pao je sedam a indeks MOSTE za 3,38 odsto.

Akcije Elektroprivrede su pojeftinile 9,9 odsto na nedeljnom nivou uz promet od 137 hiljada evra. Inače, od 13. novembra se tim akcijama trguje na slobodnom tržištu crnogorskih berzi, nakon što su skinute sa B Listinga na NEX Montenegro berzi.

U padu su bile i hartije Telekoma, od devet i po odsto na nedjeljnom nivou, uz promet od nešto više od 44 hiljade evra.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE