• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pad cijene nafte zbog razočarenja skupom G20

Cijene nafte pale najniže u poslednje dvije godine, zbog razočaranja, koji je izazvao skup Grupe 20.

 Pad cijene nafte zbog razočarenja skupom G20 Izvor: MONDO

Sirova nafta je na svjetskim berzama pojeftinila za više od jednog dolara, na gotovo najniži iznos u poslednje dvije godine, pošto je sastanak Grupe 20 najvećih svjetskih privreda završio sa malo konkretnih prijedloga kako se izboriti sa globalnom recesijom.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u decembru je danas na Njujorškoj robnoj berzi pala za 1,55 dolara, ili 2,7 odsto, na 55,49 dolara za barel, dok je evropski "brent" za isporuku u januaru pojeftinio na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu za skoro dolar, na 53,26 dolara za barel.

Paket hitnih ekonomskih mjera koji su u subotu usvojile članice grupe G20 industrijski najrazviojenijih zemalja i država za privredama u usponu imao je za cilj da smiri hirovitost tržišta i zabrinutost potrošača oko sposobnosti lidera da sarađuju, ali prijedlozi nisu uspjeli da ublaže strahovanja investitora, ocijenio je Rojters.

Pored tog pojeftinjenja, nafta je i u petak izgubila na vrijednosti više od dva odsto, budući da su vijesti o recesiji u evro-zoni i podaci o rekordnom padu maloprodaje u SAD uzrokovali zabrinutost da bi moglo da dođe do daljeg pada tražnje goriva.

Cijenu nafte je dodatno oborila vijest da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) možda čekati do redovnog sastanka 17. decembra, umjesto vanrednog krajem ovog mjeseca, da bi donijela odluku da li će ponovo smanjiti proizvodnu kvotu.

OPEK će možda morati da sačeka decembar da bi preduzeo mjere u cilju postizanja željene cijene nafte od između 70 i 90 dolara za barel, budući da rezultati poslednjeg smanjenja kvote, za 1,5 miliona barela dnevno, 24. oktobra još nisu potpuno poznati, izjavio je predsjednik tog kartela, Čakib Kelil.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE