• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nafta pojeftinila zbog straha od recesije

Strah od dugotrajne recesije i pad tražnje sirove nafte su u utorak doveli do pojeftinjenja te sirovine ispod 55 dolara za barel...

 Nafta pojeftinila zbog straha od recesije Izvor: MONDO

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u decembru je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 55 centi, na 54,40 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta pojeftinila na Medjunarodnoj berzi petroleja u Londonu za 33 centa, na 51,98 dolara za barel, prenijele su agencije.

Medju faktore koji su uticali na pojeftinjenje nafte spadaju činjenica da se Japan pridružio drugim velikim privredama koje su zašle u recesiju i novo smanjenje prognoze tražnje nafte, koje je iznela Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Berze hartija od vrijednosti, koje trgovci naftom prate kako bi ispitali trendove globalne privrede, zabilježile su gubitke kao reakciju na sve brojnije dokaze da američki potrošači smanjuju potrošnju, dok velike korporacije otpuštaju desetine hiljada radnika.

"Svaki dan čujemo neke loše vijesti. Tržište je već uračunalo recesiju u zemljama u razvoju i usporavanje rasta u Kini, tako da se neizvesnost sada odnosi na to koliko će trajna i duboka biti ta recesija", izjavio je analitičar singapurske konsultantske firme "Pervin end Gerc" Viktor Šam.

OPEK, koji u ukupnom svjetskom snabdijevanju naftom učestvuje sa 40 odsto, održaće krajem mjeseca neformalan sastanak, a neke članice traže novo smanjenje dnevne proizvodne kvote, pored smanjenja od 1,5 miliona barela dnevno, najavljenog prošlog mjeseca. Šam smatra da će OPEK vjerovatno smanjiti kvote na sledećem redovnom sastanku, 17. decembra.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE