• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF: Ohrabruju mjere Vlade RS

"Odluka Vlade RS adekvatan odgovor na svjetsku finansijsku krizu!"

 MMF: Ohrabruju mjere Vlade RS Izvor: MONDO

Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Kostas Kristu izjavio je da će naredne godine doći do oštrog pada privrednog rasta u BiH, Republici Srpskoj i Federaciji BiH, ali da će pasti i stepen inflacije.

Kristu je rekao da je odluka Vlade RS o restriktivnom budžetu i smanjenju plata državnim službenicima za deset odsto adekvatan odgovor na svjetsku finansijsku krizu koja stiže i u BiH.

"To je najadekvatniji odgovor na sadašnju situaciju jer je finansijska kriza pogodila zapadnu Evropu i počela je da se preliva u zemlje jugoistočne Evrope. S obzirom na takvu situaciju, treba biti oprezan i ohrabrujuće je da je Vlada RS odlučna da uvede ograničenja", rekao je Kristu za banjalučki "Glas Srpske".

On je dodao da bi Vlada RS trebalo da pokaže odlučnost i da uvede ograničenja i u politiku plata kako bi i privatni sektor mogao da postupi isto, a sve s ciljem očuvanja konkurentnost u privredi.

Govoreći o uticaju svjetske finansijske krize na RS, Kristu je rekao da će usporavanje privrede u zapadnoj Evropi i veći troškovi zaduživanja dovesti i do usporavanja privrednih aktivnosti u Srpskoj.

On je ocijenio da je bankarski sistem Srpske "zdrav", da su banke dobro kapitalizovane i izrazio nadu da će ovakva situacija i "dobro zdravlje" bankarskog biti nastavljeno.

"Međutim, teško je reći šta će se desiti ako se ova kriza produbi", rekao je Kristu.

On je naveo da je MMF veoma zadovoljan što je uspostavljeno Fiskalno vijeće BiH i da je to ključan korak ka boljoj koordinaciji fiskalne politike u BiH.

"Naš savjet je da se sagledaju budžetski rashodi u ovoj zemlji, jer su oni prilično veliki i da se riješe eventualna preklapanja nadležnosti. Važno je da se sve fiskalne reforme u BiH odvijaju u kontekstu fiskalnog vijeća", napomenuo je Kristu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE