• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Buš za slobodno tržište, trgovinu i ljude

 Buš za slobodno tržište, trgovinu i ljude Izvor: MONDO

Predsjednik SAD Džordž Buš založio se u subotu, na svom posljednjem međunarodnom samitu, za "slobodno tržište, slobodnu trgovinu i slobodne ljude" i rekao da će preostalo vrijeme u Bijeloj kući iskoristiti za uspješno zaključenje Doha pregovora o svjetskoj trgovini.

"Znam da napuštam kancelariju za dva mjeseca, ali će ipak ova administracija naporno raditi na ispunjenju uslova tako da Doha može biti završena i da možemo poslati poruku da odbijamo protekcionizam u 21. vijeku", rekao je Buš u Limi u govoru poslovnim liderima na samitu foruma za Azijsko-pacifičku ekonomsku saradnju (APEC).

Buš je naveo da je na nedavnom samitu u Vašingtonu Grupe 20 industrijski razvijenih zemalja i zemalja u razvoju "izražena solidarnost s idejom završenja Dohe" i da bi sada te riječi trebalo sprovesti u djelo.

APEC okuplja 21 državu iz Azije i Severne i Južne Amerike oko Tihog okeana.

"Mislim da treba da usredsredimo naše napore na tri velike sile ekonomskog rasta: slobodno tržište, slobodnu trgovinu i slobodne ljude", poručio je Buš.

Buš je pozdravio odluku Perua i Australije da se pridruže SAD, Singapuru, Čileu i Brunejima u pregovorima o regionalnom sporazumu o slobodnoj trgovini, ali se i kritički osvrnuo na Kongres SAD što nije odobrio trgovinske sporazume s Kolumbijom, Južnom Korejom i Panamom.

Portparolka Bijele kuće Dana Perino rekla je da su Doha pregovori takođe bili tema razgovora Buša s liderima Južne Koreje i Japana.

Prema njenim riječima, Buš je predsjedniku Južne Koreje Li Mjung Baku rekao da je Kongres odložio sporazum s tom zemljom zbog sadašnjeg zazora od slobodne trgovine, ali da radi suočavanja s ekonomskim izazovima to treba prevazići.

Predsjednik SAD je u govoru poslovnim liderima rekao i da Amerika podržava zahtjev zemalja u razvoju za veću ulogu u međunarodnim finansijskim institucijama poput Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE