• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beta: Brže elektronsko plaćanje potiskuje keš

U Njujorku, na Tajlandu ili u Turskoj za odlazak na stadion, plaćanje metroa, drumarine, za sitne kupovine, ne mora više da se nosi keš.

 Beta: Brže elektronsko plaćanje potiskuje keš Izvor: MONDO


Sve može da se obavi "pej pas" (Pay Pass) karticom, koja omogućava da se brzo plaćaju manje sume bez "provlačenja" kartice na prodajnom mjestu.

"Pej pas" kartica se samo prisloni na specijalni aparat (POS terminal), a ne "provlači" se kroz terminal kao sada, niti je za sume ispod 25 dolara potrebno ukucavanje ličnog identifikacionog broja (PIN).

Korporacija Master Kard (Master Card) je u Subotici nedavno održala prvu prezentaciju te kartice u Srbiji.

Kad kupac prisloni karticu na terminal, sa nje se direktno skida suma za plaćanje i on prolazi dalje ne praveći gužvu, pod uslovom da je suma manja od 25 dolara.

"Pej pas" je čip koji se može ugraditi na bilo koji predmet, na privezak za ključeve ili mobilni telefon a kontaktom tog predmeta i terminala vrši se plaćanje kao da kupac u rukama ima kreditnu karticu.

Poznati proizvođač satova Svoč je na primjer za potrebe svojih klijenata i na skijalištima ponudio sat sa ugrađenim "pej pas" čipom koji sa kartice skida sumu predviđenu za plaćanje ski-pasa.

Kartica "pej pas" može da se veže za pri pejd karticu i da se koristi samo za mala plaćanja.

Takođe, može biti vezana i za klasičnu bankarsku karticu (Master Card, Maestro račun) pojedinca, odnosno tekući račun sa kojeg se po potrebi skida novac.

Mobilni operater bi mogao da "pej pas" karticom zamjeni mala plaćanja i koristi ih umjesto kartica na grebanje.

Preko mobilnog telefona moguće je i plaćanje dopune tako što se svaki put kada vlasnik telefona želi dopunu od njega traži PIN. Tu mogućnost Master kard ispituje za srpsko tržište u narednoj godini.

Mobilni telefon može se u potpunosti koristiti za bezgotovinsko plaćanje, što u svijetu već funkcioniše. Ako neko želi da na primjer kupi lap-top, u prodavnici iznad tog proizvoda postoji određeni broj.

Zaštićena SMS poruka se pošalje na pomenuti broj i sa mobilnog telefona se zadužuje kreditna kartica vlasnika telefona a prodavac elektronskim putem dobija svoj novac.

Manuel Alekse, menadžer Master Carda za bivše ju republike i region, savjetuje građanima Srbije da se opredjele za kupovinu u trgovinama pomoću plastičnog novca (kartica) jer je upravljanje gotovinom skupo.

Bankomati i njihovo održavanje su mnogo skuplji od terminala za bezgotovinsko plaćanje u prodavnicama.

"Pej pas" je sve prisutniji u svijetu i u trećem kvartalu ove godine zabilježeno je 44 miliona tih kartica. Prihvataju se na 135.000 prodajnih mesta širom svijeta.

Trenutno su u toku pilot programi u 25 zemalja. Trošak banke za uvođenje "pej pas" platne kartice je oko 100.000 evra računajući i obuku kadrova.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE