• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nafta jeftinija zbog Dana zahvalnosti

Sirovom naftom se na berzama u svijetu trgovalo po cijeni od oko 53 dolara za barel

 Nafta jeftinija zbog Dana zahvalnosti Izvor: MONDO

Sirovom naftom se na berzama u svijetu trgovalo po cijeni od oko 53 dolara za barel, a pojeftinjenje, poslije rasta cijene od gotovo četiri dolara u srijedu, posljedica je ograničenog trgovanja zbog Dana zahvalnosti u SAD i predstojećeg vanrednog sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte, čije se odluke očekuju.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u januaru je na NJujorškoj robnoj berzi pala za 1,19 dolara, na 53,25 dolara za barel, poslije jučerašnjeg poskupljenja od gotovo četiri dolara, dok je evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu u isto vrijeme pojeftinila za dolar, na 52,89 dolara za barel, prenio je Rojters.

Osnovni faktori koji određuju cijenu sirove nafte, ponuda i tražnja, trenutno pokazuju veliku slabost, budući da su američke zalihe te sirovine naglo porasle, a tražnja u SAD je u septembru pala na najniži mjesečni nivo u više od deset godina.

Venecuelanski ministar energetike Rafael Ramires je izjavio da bi OPEC na svom vanrednom neformalnom sastanku, koji se održava u subotu u Kairu, mogao da donese odluku o smanjenju proizvodne kvote.

Venecuela i Libija, glavni zagovornici smanjenja proizvodnje, traže da kartel što prije donese odluku o smanjenju kvote za najmanje jedan milion barela na dan, povrh smanjenja d 1,5 miliona barela, usvojenog krajem prošlog mjeseca.

Analitičari smatraju da će ta odluka biti donesena, ali misle da je verovatnije da će do toga doći na redovnom sastanku u Alžiru, u decembru, nego na predstojećem sastanku u Kairu.

"Cijene nafte su ove nedjelje bile stabilne, tako da nema potrebe za žurbom", ocijenio je analitičar banke "Sosijete Ženeral" Majk Vitner.

Juče objavljen nedeljni izvještaj statističke službe američkog Ministarstva energetike je pokazao rast zaliha sirove nafte u SAD prošle nedelje od čak 7,3 miliona barela, dok su analitičari očekivali povećanje od 800.000 barela. Podaci su pokazali i da je tražnja nafte u septembru u SAD bila 12,8 odsto manja nego istog mjeseca lani i na najnižem je nivou u 12 godina.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE