• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počela podzemna eksploatacija rude u Milićima

Ozvaničen početak podzemne eksploatacije rude iz jame "Braćan" u Milićima.

 Počela podzemna eksploatacija rude u Milićima Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i predsjednik Upravnog odbora Akcionarskog društva "Boksit" iz Milića Zoran Dragičević danas su presjecanjem trake ozvaničili početak podzemne eksploatacije rude iz jame "Braćan".

Ističući značaj ovog poduhvata, Dodik je rekao da početak jamske eksploatacije daje poslovnu sigurnost kompaniji iz Milića i mogućnost zapošljavanja novih radnika.

"Od kada postoji kompanija 'Boksit', svojim poslovanjem obilježava razvoj ovoga kraja. Kompanija je značajno učestvovala u izgradnji svih infrastrukturnih objekata ovdje i jedna je od najvažnijih u RS. Ovakva nastojanja treba pozdraviti i Vlada RS će, kao i do sada, sarađivati sa ovom kompanijom na svim pitanjima koja mogu poboljšati uslove rada i poslovanja. Impozantna je činjenica da je sve ovo urađeno vlastitim sredstvima, što je već odavno odlika ove kompanije", rekao je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da će "Boksit" bilježiti uspjehe i u budućim godinama.

Direktor sektora rudarstva u "Boksitu" Dragan Simić rekao je da ova kompanija, nakon 50 godina proizvodnje rude površinskim sistemom eksploatacije, počinje jamsku proizvodnju, koja omogućava korištenje do sada nedostupnih rezervi rude.

"U protekle dvije godine uradili smo u sopstvenoj režiji više od 1.500 metara jamskih prostorija. Projektovana godišnja proizvodnja jame je 100.000 tona, što ima vrijednost od šest miliona KM, a prerađeno u Fabrici glinice i prodato na svjetskom tržištu cijenu od oko 20 miliona KM. Ako se ima u vidu da se od naše ukupne godišnje proizvodnje od 550.000 tona dobije 220.000 tona glinice, čija je cijena na svjetskom tržištu oko 150 miliona KM, to dovoljno govori koliki je značaj proizvodnje rude za regiju Birač i Srpsku", rekao je Simić.

Simić je dodao da su eksploatacione rezerve jame milion tona rude, što znači da je obezbjeđena proizvodnja za narednih 10 godina.

"U projekat je uloženo oko šest miliona KM, od čega 3,5 miliona u jamske radove i infrastrukturu, a 2,5 miliona u kupovinu opreme. Jama 'Braćan' trenutno zapošljava 35 radnika, a kada bude u punom proizvodnim pogonu zapošljavaće 50 radnika", rekao je Simić.

On je dodao da je Kompanija danas ispunila ovogodišnji plan proizvodnje i isporuke rude od 550.000 tona, te time u potpunosti ispoštovala obaveze prema strateškom partneru "Balkal" iz Banjaluke.

Prema zehtjevu kupca do kraja godine biće isporučeno dodatnih 20.000 tona.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE