• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Niko ne kupuje, niti gradi stanove

Zbog svjetske ekonomske krize već duže vrijeme se najavljuje da će cijene kvadrata stana pasti, pa građani zbog toga odlažu kupovinu stanova

 Niko ne kupuje, niti gradi stanove Izvor: MONDO

Graditelji stanova u RS nerijetko odustaju od gradnje ili probijaju rokove jer potencijalni kupci, u iščekivanju sniženja cijena, odgađaju kupovinu stanova, pa "živih para", novih ugovora i prodaje na tržištu nekretnina trenutno skoro da i nema, pišu "Nezavisne novine".

Naime, zbog svjetske ekonomske krize već duže vrijeme se najavljuje da će cijene kvadrata stana pasti, pa građani zbog toga odlažu kupovinu stanova, bez obzira da li se radi o novoj i staroj gradnji.

Međutim, u agencijama za nekretnine kažu da cijene stagniraju i da do drastičnog sniženja cijena neće ni doći.

Nedžad Rešić, vlasnik Agencije za promet nekretnina "Agent" u Prijedoru, kazao je da u ovom gradu, kao i u svim drugim gradovima RS, u zadnja dva mjeseca vlada blokada na tržištu nekretnina.

"Na ponudi imamo jako puno starih stanova, ali niko ih ne kupuje jer svi očekuju sniženje cijena. Ako ćemo biti realni, pojeftinjenja većeg od pet odsto neće biti. Što se tiče izgradnje novih stanova, u Prijedoru je uopšte nema. Investitori to obrazlažu činjenicom da su strašne oscilacije u cijenama građevinskog materijala, a kupci samo gledaju", kazao je Rešić.

On je dodao da se u ovom gradu cijena stanova po metru kvadratnom zavisno od lokacije, spratnosti i starosti stanova kreće od 1.000 do 1.500 KM.

Senka Gatarić-Vasilić, vlasnica banjalučke Agencije "Euroagent", kazala je da u ponudi ima veoma veliki broj starih stanova ali da se više i ne sjeća kad je neki prodala.

"Kada je riječ o Banjaluci i prodaji stanova, cijene stagniraju. Ponude ima koliko hoćete, znamo da ima i tražnje, ali niko ne kupuje", rekla je Gatarić-Vasilićeva.

Ona je dodala da se cijene kreću od 1.200 KM koliko košta metar kvadratni u barakama u Budžaku i Laušu, pa do 4.000 KM u užem centru grada.

Prema njenim riječima, jako slabo se prodaju i stanovi u novoj gradnji.

Željko Vučić, vlasnik banjalučke agencije "Sezam", rekao je da se radi o nedostatku novca kod kupaca koji će svakako uticati na sniženje cijena, a ono bi moglo uslijediti na proljeće.

"Zbog nedostatka novca moraće doći do pada cijena, to je neminovnost, a do tada će sve stati - i prodaja i gradnja", kazao je Vučić.

Trgovci nekretnina u Bijeljini kazali su da se cijene stanova u ovom gradu kreću oko 1.500 maraka, ali da je prodaja u potpunosti stala kao i izgradnja novih stanova.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE