• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poreznici "nabrali" više od miljardu i po KM

Poreska uprava RS za 11 mjeseci ove godine naplatila je više od 1,57 KM milijardi, što je za 31 odsto više nego 2007

 Poreznici "nabrali" više od miljardu i po KM Izvor: MONDO

Poreska uprava RS za 11 mjeseci ove godine naplatila je više od 1,57 KM milijardi, što je za 31 odsto više nego 2007, rekao je zamjenik direktora Poreske uprave RS Mile Banika.

Banika je precizirao da je prikupljeno 1.571.324.300 KM i istakao da je ovogodišnji rast naplate jedan od najvećih skokova posljednjih godina.

On je istakao da je Uprava zaključno sa oktobrom ispunila godišnji plan naplate doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje, i da je, iako je po tom osnovu u 2008. godini predviđena naplata 464 miliona KM, zaključno sa 31. oktobrom naplaćeno 466 miliona KM.

Banika je za sutrašnji broj "Nezavisnih novina" rekao da bi efekti fiskalizacije u RS mogli da povećaju javne prihode, što putem direktnih što indirektnih poreza za oko 200 miliona KM.

''Nakon fiskalizacije će se veoma bitno povećati broj poreskih obveznika PDV-a u RS, jer će se na ovaj način doći do onih obveznika koji prelaze limit od 50.000 KM godišnjih prihoda da bi bili registrovani kao PDV obveznici. Zbog toga očekujemo da će se sadašnji broj od 10 000 PDV obveznika u RS povećati za 5 000'', naglasio je Banika.

On je naveo da je do sada podneseno ukupno 17 362 zahtjeva poreskih obveznika za inicijalnu fiskalizaciju, dok 25 915 obveznika još nije podnijelo zahtjev.

Banika je dodao da je fiskalizacija zastala kod ovlaštenih servisa, navodeći da od 134 ovlaštena servisa ukupno 8 830 zahtjeva za inicijalnu fiskalizaciju za koje su sklopljeni ugovori još nije upućeno, ali su sklopljeni ugovori za njihovu kupovinu.

On je naveo da je od septembra obavljeno 1 600 kontrola poreskih obveznika i izdato 112 prekršajnih naloga.

Banika je rekao da je najveći dužnik Poreskoj upravi RS Republička direkcija za robne rezerve sa dugom od 60,42 miliona KM, zatim "Novotekst" iz Trebinja sa 21,12 miliona KM, "Hidrogradnja" Istočno Sarajevo 16,97 miliona KM, "Darko produkt" Laktaši 12,77 miliona KM, te "Dobojputevi" sa dugom od 10,12 miliona KM.

On je dodao je prema svim dužnicima pokrenut službeni postupak naplate, ali da naplata od najvećih dužnika ide veoma teško, jer trenutno nisu u stanju da izmire obaveze.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE