• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Evropi u padu i indeksi i evro

Loša ekonomska klima u vodećim privredama zone evra najviše je podstakla pad cijena akcija u Evropi, ali i kursa evra prema drugim valutama...

 U Evropi u padu i indeksi i evro Izvor: MONDO

Na glavnoj evropskoj efektnoj berzi u Londonu Panevropski indeks akcija - FTSEurofirst 300 - opao je tokom podnevne trgovine 0,6 odsto, na oko 814 poena, nakon što je sinoć, u završnom poslovanju, ojačao 1,8 procenata.

Nacionalni britanski indeks - FTSE 100 - je oslabio minimalnih 0,1 odsto, dok je njemački indikator DAX "skliznuo" jedan procenat u odnosu na jučerasnji zaključni nivo. Globalni indeks akcija - MSCI - je danas takodje bio u manjem padu, dok je japanski indikator Nikei, tokom završne trgovine, jutros ojačao slijedeći sličnu tendenciju koja je noćas zabilježena i na Volstritu.

Akcije velikih naftnih kompanija, kao što su "Total", BP i "Dač šel", smanjene su danas, u prosjeku, 2,8 do 4,7 procenata, nakon što je sirova nafta na indikativnoj berzi u Njujorku ponovo pojeftinila na oko 47 dolara po barelu.

Danas su nastavile da padaju i akcije automobilskih kompanija, a takva tendencija je dodatno pojačana poslije saopštenja o padu prodaje vozila na američkom tržištu tokom minulog mjeseca za blizu 40 odsto.

Dodatnu nervozu unio je i izvještaj Udruženja nemačkih proizvodjača automobila u kome se ukazuje da će se ta industrijska grupacija iduće godine suočiti sa velikim problemima zbog otežanog plasmana proizvoda na domaće i strano tržište.

Akcije vodećih evropskih automobilskih firmi "Dajmlera", Pežoa" i BMV -a su pojeftinile u prepodnevnoj trgovini na londonskoj efektnoj berzi, od 3,5 do 4,2 odsto.

Najnoviji danas objavljeni izveštaj ukazuje da je uslužni sektor zone evra tokom novembra ušao u dublju recesiju nego što se prvobitno mislilo, a slaba je utjeha što se u grupaciji od 15 članica Evropske unije koje koriste zajedničku valutu evro minulog mjeseca smanjila inflacija, prenosi agencija Rojters iz Londona.

Evropska centralna banka (ECB) bi sutra, kako se najavljuje, trebalo d snizi baznu kamatu za 0,50 procenata na 2,75 odsto, dok se Banka Engleske (BoE) priprema za jednoprocentno labavljenje iste interesne stope, nakon što je u novembru već agresivno smanjila cijenu zaduživanja za 150 procentnih poena.

Bazna kamata BoE trenutno je tri odsto i mnogi ekonomisti očekuju da centralna banka Velike Britanije dodatno smanji cijenu zaduživanja do kraja ove godine.

Na valutnim berzama je danas pojačan pritisak na evro, koji je oslabio 0,5 odsto prema "zelenoj valuti", i na londonskoj berzi je vrijedio 1,2643 "amerikanca".

Evro je istovremeno kotirao oko 117,5 jena, što je minimalno lošije nego sinoć u finalnoj trgovini. Jen je dodatno ojačao u odnosu na dolar i većinu drugih poznatijih valuta.

Dolar trenutno vrijedi približno 91 jen, što je jako nepovoljan kurs za japanske izvoznike koji, i bez visokog kursa svoje valute, već imaju dosta problema da održe poželjan ritam izvoza, zbog drastičnog pada tražnje u SAD, ali i na većini drugih najvažnijih eksportnih destinacija.

Investitori na svim velikim deviznim berzama su poslednjih dana skromnije ulagali, prema izvještajima agencije Blumberg, pravdajući takvo ponašanje neizvešnošću koja vlada uoči skorašnjeg kresanja baznih kamata ECB i BoE.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE