• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska prelazi na bruto obračun plata

Skupština RS usvojila je Zakon o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima.

 Srpska prelazi na bruto obračun plata Izvor: MONDO

Ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je da Srpska sa principa neto obračuna plata prelazi na bruto obračun, nakon usvajanja Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima u Narodnoj skupštini.

"Osnovni razlog usvajanja zakona bili su harmonizacija zakona sa EU i okruženjem, te stvaranje osnovnih preduslova za pokretanje za uspješno provođenje reforme penzijskog sistema u RS", istakao je Džombić u izjavi novinarima, u pauzi posebne sjednice Narodne skupštine RS.

On je precizirao da se, ulaganjem tehničkog amandmana na Zakon o doprinosima, Vlada RS odrekla dodatnih fiskalnih prihoda i preusmjerila na poboljšanje standarda penzionera.

Džombić je rekao da sadašnje stope poreza na platu iznose osam odsto, dok stopa za PIO iznosi 17 odsto, 11,5 odsto za zdravstveni sistem, 11,4 odsto za dječiju zaštitu i 0,7 odsto na zapošljavanje.

"Sa ovim prijedlogom Vlada RS je izvršila prvo fiskalno rasterećenje tako što se prvo odrekla stope na platu od 15 odsto i smanjen je porez na platu sa 10 na osam odsto, dok je povećan neoporezivi dio plate sa 250 na 300 KM", istakao je Džombić.

On je istakao da RS ima najmanji porez na platu u okruženju, te naveo da Federacija BiH ima 41,5 odsto, Hrvatska 37,2 odsto, Srbija 35,8 odsto, Crna Gora 30 odsto, a prosječne zemlje EU 26,6 odsto.

"U narednom periodu, a posebno kroz reforme PIO, poslodavac i zaposleni vodiće dijalog gdje zaposleni mora biti zainteresovan za dio svog primanja koji se zove penzioni i zdravstveni doprinosi", kaže Džombić.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je, bez diskusije, Nacrt zakona o izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji će omogućiti primjenu novog modela obračuna poreza i doprinosa.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Ranko Škrbić rekao je da je Vlada RS donijela Zaključak o prelasku na princip obračuna poreza i doprinosa u RS i zadužila ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, finasija i rada i boračko invaldiske zaštite da bez odlaganja predlože izmjene postojećih zakonskih rješenja, koja će omogućiti primjenu novog modela obračunap oreza i dorpinosa.

"Dakle, razlozi za donošenje Zakona nalaze se u činjenici da su usvojene izmjene i dopune zakona o porezu na dohodak i o doprinosima, te je neophodno istovreno izvršiti izmjenu Zakona o zdravstvenom osiguranju", precizirao je Škrbić.

On je rekao da RS izdvaja ispod 200 evra po stanovniku za zdravstvenu zaštitu, Crna Gora 230 evra, Srbija 280 evra, Hrvatska 660 evra, a Slovenija 1.200 evra.

Škrbić je rekao da će Ministarstvo zdravlja RS nastojati da uđe u narednu godinu uz mjere štednje i racionalizacije i nastojati da se pokriju svi ogromni zahtjevi u zdravstvu.

On je podsjetio da je Ministarstvo zdravlja RS u ovoj godini za maligna obolenja izdvojilo 20 miliona KM dodatno za lijekove, dok je za kardiovalskularna obolenja i operacije na srcu pojedinačno izdvojeno od 10.000 do 20.000 KM.

Usvojen i Nacrt zakona o PIO

Skupština je usvojila, bez diskusije, Nacrt zakona o izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), kojim se brišu odredbe o nadležnosti Fonda PIO u pogledu kontrole obračuna i naplate doprinosa, jer su u suprotnosti sa odredbama Zakona o poreskoj upravi.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Boško Tomić rekao je da se na ovaj način usaglašavaju pojedine zakonske odredbe sa zakonima o izmjenama i dopunama zakona o porezu i o doprinosima.

On je istakao da su sve predložene izmjene propisa u funkciji prelaska na model obračuna poreza i doprinosa na bruto plate.

Tomić je napomenuo da su ostale izmjene formalne prirode, poput postojeće formualcije "obveznik", koja se sužava na "obveznika poslodavca", što su različiti pojmovi.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE