• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Primorac: Sniziti stopu PDV-a

"Kako bi bile zaštićeni socijalno ugroženi neophodno sniziti stopu PDV-a na lijekove, hranu....."

 Primorac: Sniziti stopu PDV-a Izvor: MONDO

Zamjenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Vilim Primorac smatra da bi u BiH trebalo razmišljati o snižavanju stope PDV-a na lijekove, hranu i druge proizvode koji su bitni za socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

''Pred nama je je velika ekonomska kriza i u takvoj situaciji moramo biti spremni na sve'', rekao je Primorac za ''Večernji list BH''.

Prema njegovim riječima, BiH treba da nastavi i sa podizanjem konkurentnosti privrede i daljom stabiizacijom domaćeg tržišta.

Govoreći o efektima Cefte, Primorac je konstatovao da ukoliko i ima poremećaja na tržištu u BiH oni nisu posljedica potpisivanja tog sporazuma, nego svjetske ekonomske krize.

''Izvoz iz BiH u Hrvatsku značajno je poboljšan, posebno kada je riječ o poljoprivrednim proizvodima'', naglasio je Primorac.

On smatra da se privreda u BiH najbolje može štititi ulaganjem u domaću proizvodnju.

''Neke od mjera koje mi predlažemo jesu izmjena carinske tarife tamo gdje je to moguće, određivanje prioritetnih izvoznih sektora, uspostavljanje razvojne banke na niovu BiH, priprema strategije zjedničkog nastupa na inostranom tržištu, razmatranje otvaranja novih kreditnih linija sa Svjetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj, kao i pooštravanje kontrole preferencijalnog porijekla robe prilikom uvoza'', precizirao je Primorac.

On je ukazao na činjenicu da BiH još nije riješila probleme standardizacije i laboratorijske kontrole svojih proizvoda, što stvara prepreke za sertifikaciju domaćih proizvoda.

''Na tom području intenzivno radimo u posljednje vrijeme i tu imamao podršku EU'', zaključio je Primorac.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE