• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prosječan Hrvat bankama duguje 3.750 evra

Hrvatski stanovnici ukupno od banaka zadužili 17,06 milijardi evra.

 Prosječan Hrvat bankama duguje 3.750 evra Izvor: MONDO

Hrvatski gradjani su do kraja oktobra ove godine ukupno od banaka zadužili 17,06 milijardi evra čime je zaduženost po stanovniku porasla na 27.000 kuna (3.750
evra).

Zaduženost svakog gradjanina gotovo je udvostručena od 2004. kada je iznosila 1.979 evra. Za samo godinu dana ukupna zaduženost gradana povećana je oko 11,5 odsto ili 12,5 milijardi kuna (1,75 milijardi evra), piše Jutarnji list.

Na umjereniji rast kredita koji traje još od ljeta prošle godine uticao je porast kamatnih stopa, ubrzanje inflacije i strah gradjana od mogućih posljedica recesije.

Nastavak takvog trenda očekuje se i iduće godine, tim prije što su banke već najavile moguće povećanje kamata do dva odsto.

Medjutim, potražnja za kreditima i dalje je visoka. Tako su stambeni krediti porasli šest milijardi kuna (za 842 miliona evra) ili za oko 14 odsto. Isto toliko porasli su i svi ostali potrošački krediti odnosno auto krediti, krediti preko kartica, hipotekarni i klasični
gotovinski krediti.

Kreditna politika banaka je restriktivnija naročito kada je riječ o gotovinskim kreditima koji su namijenjeni potrošnji.

Hrvati u poredjenju sa dohotkom četiri puta više troše od stanovnika Evropske unije. Dok gradjanin EU preko kredita zadužuje oko sedam odsto evropskog BDP-a, hrvatski gradjani su zadužili 26 odsto BDP-a.

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE