• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Autoput Banjaluka-Split do 2010.

Radovi na izgradnji autoputa Banjaluka-Split mogli bi početi početi za godinu i po.

 Autoput Banjaluka-Split do 2010. Izvor: MONDO


Pregovori Vlade RS i Vlade Livanjskog kantona o izgradnji autoputa Banjaluka-Split skoro su završeni i već je utvrđeno da će realizacija ovog projekta koštati oko 850 miliona evra, potvrdio je za "Press RS" ministar pivrede Livanjskog kantona Vlatko Zrilić. On dodaje da će radovi najvjerovatnije početi za godinu i po.

Zrilić kaže da se početak izgradnje autoputa odnosi na dionicu dužine 85 kilometara koja ide kroz Livanjski kanton, a koju će graditi jedna od četiri kompanije s kojima kantonalna vlada pregovara.

"Odabranom investitoru daćemo koncesiju na 30 godina s mogućnošću produženja na još 15 godina. Naravno, investitor će moći uz autoput i da gradi benzinske pumpe, ugostiteljske i druge objekte jer ćemo tako podsticati zapošljevenje. Vlada i koncesionar će obezbjediti sve uslove, a olakšavajuća okolnost je u tome što čak 80 odsto buduće trase ide preko zemlje koja je u državnom vlasništvu. Tako će troškovi ekspropijacije biti minimalni i rješavaće ih investitor", kaže Zrilić.

Ona napominje da ih stav bošnjačkih vlasti u Sarajevu, koje se protive izgradnji ovog autoputa jer bi to, navodno, miniralo gradnju koridora "Pet Ce" apsolutno ne zanima. Zrilić smatra da se u Sarajevu "diže bespotrebna prašina" jer je izgradnja autoputa Banjaluka - Split od neprocjenjive vrijednosti budući da bi zbog tog projekta bilo otvoreno najmanje 10.000 vijesti.

"Ne postoji nijedan opravdan razlog da se spriječi, pogotovo što je Vlada RS već potpisala ugovor sa austrijskom kompanijom 'Štarbag', koja će graditi i dionicu autoputa Banjaluka - Split u RS, a poznato je i da je Hrvatska veoma zainteresovana za ovaj projekat", kaže Zrilić.

Sa njim se slaže i Dušan Topić, v.d. direktora novoformiranog Javnog preduzeća "Autoputevi RS", koji ističe da bi protivnici ovog projekta mogli da blokiraju izgradnju autoputa kroz federalne i zajedničke institucije.

"Mogu da blokiraju izgradnju autoputa koji ide ktroz Livanjski kanton, ali ne vjerujem da će se usuditi. Ipak, van pameti je da napravimo autoput do granice sa FBiH i tu stanemo", kaže Topić.

Trasa budućeg autoputa Banjaluka-Split, dužine 234 kilometra, trebalo bi da se nadoveže na autoput koji će voditi do Okučana, preko Gradiške, ka najvećem gradu Srpske.

Autoput bi od Banjaluke vodio ka Mrkonjić gradu i Glamoču, preko Livanjskog kantona, do Kamenskog i dalje direktno ka Splitu i Jadranskom moru.

Novim autoputem od Banjaluke do Splita putovaće se samo tri sata.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE