• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpsko-ruski dijalog uspješan

Dijalog rusko srpskog biznisa bio je uspješan - postignut dogovor o završetku dokumenata za naftno gasni sporazum.

 Srpsko-ruski dijalog uspješan Izvor: MONDO

Šef ruske delegacije, izaslanik predsjednika Rusije Georgije Sergejevič Poltavčenko ocijenio je da je dijalog rusko srpskog biznisa bio uspješan - postignut je dogovor o završetku neophodnih dokumenata za naftno gasni sporazum i to do 20. decembra.

"Potpisivanje tih dokumenata biće jasan signal za ruski biznis da u Srbiji može i treba da se radi", precizirao je on poslije radnog doručka ruske delegacije sa zamjenikom premijera i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem.

Zamenik premijera Ivica Dačić izrazio je danas očekivanje da će trgovinska razmjena Ruske Ferderacije i Srbije do kraja ove godine dostići iznos od četiri milijarde dolara, a da će u naredne dve godine ta razmjena biti udvostručena.

On je ocenio da će srpski i ruski dijalog doprineti jačanju ekonmskih odnosa dve zemlje i izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom predsjednika Srbije Borisa Tadića i ruske delegacije o energetskom arnažmanu sa Ruskom Federacijom.

Dačić je, nakon radnog doručka sa ruskom delegacijom, podsjetio da je na nedavnom sastanku Mešovitog komiteta dve države u Moski postignut dogovor o ukidanju viza za srpske građane, kao i da je razgovarano o liberalizaciji i proširavanju liste roba koje će biti u zoni slobodne trgovine.

Dačić, koji je predsjednik tog komiteta, rekao je da je dogovoreno da će se početkom sledeće godine razgovarati i o proširenju liste proizvodima koji su bitni za Srbiju, a riječ je o namještaju i automobilima.

On je precizirao da će se razgovarati o uvozu i izvozu automoba po principu slobodne trgovine i o određivanju kvota automobila.

Prema njegovim riječima razgovori sa ruskom delegacijom bili su konstruktivni, a razgovaralo se i o realizaciji infrastrukturnih projekata u Srbiji, rekonstrukciji elektrane "Đerdap", kao i o drugim oblicima sardnje.

Predsjednik Moskovske banke Andrej Borodin najavio je danas da i druge finsijske institucije iz Rusije razmatraju mogućnost dolaska u Srbiju i učestvuju u finasiranju niza međudržavnih projekata.

On je novinarima rekao da su zbog svetske krize promijenjeni planovi rada te banke koja od oktobra radi i u Beogradu, ali da je ta banka već dala prve kredite i razmatra učešće u finansiranju nekoliko projekata u oblasti infrastrukture u Srbiji.

Borodin je kazao i da će tek kada se energetski sporazum predstavi javnosti Moskovska banka znati da li će učestvovati u finansiranju tog projekta.

On je najavio da će drugo zasjedanje Rusko-srpskog biznis dijaloga biti održano u maju naredne godine u Moskvi.

Borodin je član tridesetočlane ruske državno-privredne delegacije koja od juče boravi u Beogradu.

U ruskoj delegaciji su predstavnik predsjednika Rusije Georgi Poltavčenko, predsjednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler i predstavnik Gaspromnjefta Dimitri Mališev, predsednik Lukoil Beopetrola Aleksandar Pansilovnik, izvršni potpredsjednik Gasprom banke Jurij Kac, član uprave Inter Rao Jes Rusija Dangiras Mikalajunas i jedan od direktora kompanije Silovije mašini Valeri Pavlov.

(agencije/MONDO)
GENERA

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE