• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SB: Crna Gora nema više šta da proda

Svjetska banka ocijenila je da je završena kupovina nekretnina u Crnoj Gori i da su njihove cijene dostigle svoj vrhunac

 SB: Crna Gora nema više šta da proda Izvor: MONDO

Svjetska banka ocijenila je da će osnovni elementi direktnih stranih investicija nestati u Crnoj Gori pod uticajem pogoršanog međunarodnog ekonomskog ambijenta i da je završena kupovina nekretnina, koje su predstavljale više od pola ukupnih investicija prethodne dvije godine.

Cijene nekretnina dostigle su svoj vrhunac i njihov rast je moguć samo na veoma malom broju lokacija duž crnogorske obale, ocijenjeno je u izvještaju Svjetske banke o pregledu crnogorske javne potrošnje i investicija.

Bum na tržištu nekretnina prethodne dve godine doveo je do situacija u kojoj cijene stanova i kuća u Podgorici trenutno prevazilaze one u Berlinu i Pekingu, navodi se u izveštaju.

U dokumentu je ocijenjeno da je turistička sezona prošle godine bila izuzetna, djelimično zbog novine destinacije i broja međunarodno značajnih kulturoloških događaja.

Uska grla javne infrastrukture tokom perioda najveće tražnje, naročito onih koji se tiču snabdevanja vodom i strujom, nekontrolisana gradnja i u velikoj mjeri neriješeno odlaganje čvrstog i tečnog otpada mogu spriječiti ponovni dolazak visokoplatežnih turista, upozoreno je u analizi Svjetske banke.

Crnogorski turistički proizvod, navodi se u izvještaju, privlačan je samo u poređenju sa drugim destinacijama zapadnog Balkana, ali još nije konkurentan u odnosu na već utvrđena turistička tržišta u regionu, kaže se pored ostalog u najnovijem izveštaju Svjetske banke o pregledu crnogorske javne potrošnje i investicija.

Te ocjene nisu mnogo uzdrmale crnogorsku Vladu koja je u nedjelju pozvala sve zainteresovane međunarodne investitore da se do 20. januara 2009. prijave na konkurs za dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula i izgradnju i upravljanje turističkim kompleksom.

"Zainteresovani investitori za Mamulu treba da imaju finansijske kapacitete i iskustvo u projektovanju, gradnji, marketingu i upravljanju ekskluzivnim, ekološki osjetljivim i ekonomski profitabilnim turističkim kompleksima", saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Prema uslovima, na ostrvu bi trebalo da budu izgrađeni hotelski sadržaji visoke kategorije, a ponuđač mora biti međunarodni hotelski operator, ili ako je riječ o konzorcijumu, njegov dio.

Za gradnju, rekonstrukciju i investiranje na ostrvu Lastavica poslednjih dvadesetak godina bilo je više zainteresovanih. Najviše medijske pažnje ipak izazvao Bojan Maljević, vlasnik Monte Royala iz Beograda.

Ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula nalazi se na ulazu u Bokokotorski zaliv, od Herceg Novog udaljeno je oko dva kilometra.

Tvrđava Mamula je najbolje očuvano utvrđenje iz Austrougarskog doba na Jadranu. Sredinom XIX veka austrijski general i namesnik Dalmacije baron Lazar Mamula podigao je utvrđenje, nakon čega su i ostrvo i tvrđava dobili naziv - Mamula.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE