• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nafta porasla za dva dolara

Evropska "brent" nafta je na Medjunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupjela za dva dolara, na 43,53 dolara za barel.

 Nafta porasla za dva dolara  Izvor: MONDO

Sirova nafta se u srijedu na svjetskim berzama oporavila za više od dva dolara, posle sinoćnjeg pojeftinjenja od četiri odsto usled pesimističnih prognoza tražnje tog energenta u SAD.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u januaru je na Njujorškoj robnoj berzi porasla za 2,28 dolara, na 44,35 dolara za barel, nakon što je juče pala 3,75 odsto, na 42,07 dolara, ili gotovo najniži iznos u poslednje četiri godine, prenio je Rojters.

Evropska "brent" nafta je istovremeno na Medjunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupjela za dva dolara, na 43,53 dolara za barel.

Tržište sa nadom iščekuje objavljivanje nedjeljnog izvještaja američkog ministarstva energetike, koji bi mogao da pokaže rast zaliha sirove nafte u prošloj sedmici u SAD, ali i sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) 17. decembra u Alžiru, gdje bi trebalo da bude donesena odluka o novom smanjenju proizvodne kvote.

Juče objavljeni izvještaj kompanije "Masterkard" o prodaji benzina na američkim pumpama je pokazao rast prodaje tog goriva za 0,3 odsto u sedmici zaključno sa 5. decembrom. To je prvi nedeljni rast na godišnjem nivou od aprila.

Pored toga, juče je statistička služba američkog ministarstva energetike objavila očekivanje da će svjetska tražnja nafte ove godine pasti za 50.000 barela na dan, a sledeće za 450.000 barela, što je prvi pad tražnje "tečnog zlata" na godišnjem nivou još od 1983.

Analitičar konsultantske firme "Petromatriks" Olivije Žakob izjavio je da je jedini izvještaj o ponudi i tražnji nafte koji zaista utiče na tržište izvještaj Medjunarodne agencije za energetiku (IEA), koji će biti objavljen sutra. "To će biti poslednji izvještaj koji će članice OPEC-a čitati prije nego što se sastanu sledeće nedjelje", naglasio je on.

Članice naftnog kartela već su u dva maha u drugom polugodju ove godine smanjivale proizvodnju kvotu, za ukupno dva miliona barela na dan, ali nisu uspjele da povrate cijenu nafte, koja je sa rekornog nivoa od 147,27 dolara u julu, pala za govoto dvije trećine.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE