• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BIRS ispod početnog nivoa

Investitori na domaćim i svjetskim berzama pesimisti.

 BIRS ispod početnog nivoa Izvor: MONDO

Berzanski indeks Republike Srpske (BIRS), koji prati kretanje cijene akcija najlikvidnijih kompanija na Banjalučkoj berzi, pao je ispod svog početno uspostavljenog nivoa pod uticajem dugotrajnog pesimizma investitora na domaćem i svjetskom tržištu kapitala.

BIRS je krajem prošle sedmice pao ispod 1.000 poena, koliko je iznosila njegova vrijednost prilikom formiranja u aprilu 2004. godine, da bi juče iznosio 999,12 poena, pišu "Nezavisne novine".

Najniži nivo BIRS je ostvario 20. i 21. jula 2004. (895,52 poena), dok je najvišu vrijednost zabilježio 16. aprila prošle godine sa 5.128,18 poena.

U Banjalučkoj berzi kažu da su trendovi na tržištu kapitala RS slični kao na regionalnom i globalnom tržištu, navodeći kao primjere indeks Beogradske berze koji je prepolovljen u odnosu na početnu vrijednost iz 2005. godine, te Ljubljanske berze koji je pao na nivo iz oktobra 2003. godine.

"Kada su ranije cijene akcija imale drastičan trend rasta upozoravali smo investitore da prije ulaganja treba da analiziraju finansijske izvještaje kompanija napominjući da taj trend ne može vječno trajati. Sada isto tako pozivamo investitore da razmisle da li ima realne potrebe za paniku i rasprodaju akcija, pogotovo kompanija koje pozitivno posluju i povećavaju dobit", kazao je Darko Lakić, pomoćnik direktora Banjalučke berze.

Da su tendencija pada akcija, koja traje od sredine aprila 2007. godine, te sve manji dnevni promet ugrozili poslovanje učesnika na tržištu kapitala potvrdilo je nedavno gašenje dvije brokerske kuće, pišu "Nezavisne".

List navodi da bi sljedeća na udaru krize mogla biti društva za upravljanje investicionim fondovima (DUIF) koja, ukazuju njihovi menadžeri, sve teže posluju zbog pada vrijednosti imovine fondova koja služi kao osnovica za izračunavanje njihove provizije.

Stevo Radić, direktor DUIF-a "Invest nova" iz Bijeljine, tvrdi da je dovedeno u pitanje funkcionisanje pojedinih društava iz RS.

"Ugrožena je likvidnost DUIF-ova, jer provizija za upravljanje naglo pada i kod nekih društava ne pokriva osnovne fiksne troškove. Jednostavno ne vidim matematiku koja će sačuvati četiri-pet društava kojima se topi imovina, a nemaju izlazne strategije", ističe Radić.

Pojedini DUIF-ovi su zbog toga sredstva počeli ulagati u inostranstvu, pa tako "Invest nova", kaže Radić, kupuje hartije na Ljubljanskoj berzi i u Švajcarskoj.

Učesnici na tržištu pozvali su nadležne institucije da sprovedu aktivnosti na unapređenju zakonske regulative i korporativnog upravljanja kako bi vratili povjerenje domaćih i stranih investitora.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE