• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građanin RS zadužen 1.426 KM

Svaki građanin Republike Srpske zadužen je u prosjeku 1.426 maraka što je za 265 KM više u odnosu na kraj prošle godine, piše "Blic".

 Građanin RS zadužen 1.426 KM Izvor: MONDO

Procjene su da bi kriza, koja je u oktobru pogodila velike svjetske ekonomske sile, ove zime i tokom iduće godine mogla da se “prelije” i u BiH, a najviše će pogoditi one koji su prekomerno kupovali i koji su se mnogo zadužili.

Predsjednik sekcije za bankarski sektor u Udruženju ekonomsta “SWOT” Aleksandar Ljuboja kaže da RS ima nizak nivo zaduženosti, kako je ocijenio i Međunarodni monetarni fond. Međutim, činjenica je da se globalna ekonomska kriza iz finansijskog sektora seli na “realni” sektor pa je očekivati je da će u narednoj godini primanja biti manja, javne institucije su najavile štednju, a neće biti ni značajnog povećanja stope zaposlenosti.

“Zbog toga će biti sve manje onih koji žele kredite. Dobro je što su banke pooštrile kriterijume za dodelu kredita jer će tako usporiti stepen zaduženosti građana. Banke svojim mehanizmima utiču da se stanovništvo ne zadužuje nerealno i time se izbjegava problem koji se dogodio u Americi”, kaže Ljuboja i dodaje da je tek pred kraj iduće godine moguće očekivati da zaduženost građana ponovo počne da raste.

Ekonomski analitičar Stevo Pucar ocjenjuje da građani RS nisu preterano zaduženi kao, recimo, stanovnici Hrvatske. Naglašava da je kod nas i iznos plata dosta niži, pa samim tim i standard građana, tako da može doći do problema u vraćanju kredita.

“Mislim da zaduženost neće značajno rasti i da će ostati na nivou približno sadašnjem. Kreditna politika banaka je već sada dosta stroža i veće su kamate, što će uticati na smanjenje potražnje kredita i građane odvratiti od zaduživanja”, kaže Pucar.

Predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača Ljubo Janjić kaže da će građanima biti sve teže da isfinansiraju svoje potrebe jer će svjetska ekonomska kriza naredne godine da se odrazi i kod nas. Osim toga, pojedini poslodavci najavljuju i otpuštanje radnika.

“Potrošači bi trebalo dobro da obrate pažnju na cene i kvalitet proizvoda kada idu u kupovinu i da čitaju sve što piše na deklaracijama. Tako mogu da ostvare pravo na reklamacije, ali i da vide da li cijena onoga što su kupili odgovara kvalitetu proizvoda i hoće li novac potrošiti na pravu stvar”, kaže Janjić.

On naglašava da treba izbegavati naviku kupovine u velikim tržnim centrima, a oni koji odluče da tamo kupuju obavezno treba da naprave spisak potrebnih stvari kako ne bi došli u iskušenje da kupuju ono što im nije neophodno.

Hrvati najzaduženiji


U regionu su najzaduženiji stanovnici Hrvatske. Procjenjuje se da je svaki u prosjeku dužan čak više od 10.000 evra, a svjetske statistike govore da su od Hrvata zaduženiji samo Amerikanci. Slovenci bankama duguju oko 7,5 milijardi evra, u Srbiji je odobreno oko 4,2 milijardi evra kredita, a u Crnoj Gori više od 2,7 milijardi evra.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE