• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropa strahuje od poskupljenja ruskog gasa

"Dejli telegraf" piše danas o sve izraženijim strahovanjima da Rusija nastoji da poveća mogućnost uticaja na cijenu energenata

 Evropa strahuje od poskupljenja ruskog gasa Izvor: MONDO

"Dejli telegraf" piše danas o sve izraženijim strahovanjima da Rusija nastoji da poveća mogućnost uticaja na cijenu energenata, što je državna kompanija "Gasprom" već učinila zaprijetivši da će smanjiti dotok gasa svojim gasovodima.

"`Gasprom" je, nastavlja list, trenutno u sporu sa Ukrajinom oko isplate nadoknade za protok gasa, što bi moglo da obustavi isporuke Njemačkoj i drugim evropskim zemljama.

"Fajnenšel tajms" je jedini britanski list koji izvještava o potpisivanju energetskog sporazuma Srbije i Rusije. List u kratkoj vijesti navodi da će ruski "Gasprom" obezbijediti većinsko učešće u srpskom državnom naftnom monopolu NIS-u zahvaljujući, kako piše, kontroverznoj kupovini za 400 miliona evra "zaslađenoj" obećanjem o redovnom snabdijevanju jeftinim prirodnim gasom.

List se osvrće i na odluku dvanaest najvećih svjetskih izvoznika zemnog gasa, pored ostalih Rusije, Irana i Venecuele, da formiraju grupaciju proizvođača koja bi, kako strahuju potrošači, mogla da preraste u kartel ravan onome koji danas predstavlja Opek.

"Fajnenšel tajms" primjećuje da grupacija izvoznika zemnog gasa ne može da funkcioniše na isti način kao Organizacija zemalja izvoznica nafte, koja je u mogućnosti da od mjeseca do mjeseca mijenja nivo proizvodnje svojih članica, kako bi uticala na tržište.

Zemni gas se prodaje na osnovu dugoročnih ugovora koje je, obajšnjava londonski list, teško raskinuti ili promijeniti. I pored toga bi predložena nova grupacija, ozvaničena verzija Foruma zemalja izvoznica gasa koji postoji od 2001. godine, mogla da pokuša da podigne cijenu gasa na srednji rok, piše "Fajnenšel tajms".

"Indipendent" primjećuje da izlazak na scenu zvaničnog tijela zemalja izvoznica gasa brine zapadne diplomate i vladine zvaničnike zadužene za energetiku koji su već podložni Opekovim odlukama o nivou proizvodnje nafte i time podstaknutoj nepostojanosti cijena crnog zlata na svjetskom tržištu.

Iako su ruski zvaničnici negirali da će novo tijelo djelovati kao kartel i da će promjenom nivoa proizvodnje uticati na cijenu ovog energenta, "Indipendent" navodi ocjene analitičara koji ukazuju da su tržišta nafte i gasa potpuno različita.

Dok je svrha Opeka eliminacija konkurencije između članica organizacije, izvoznici gasa ne dijele izvozno tržište pa je nastanak jedne ovakve organizacije lišen smisla, tvrde analitičari čije ocjene prenosi "Indipendent".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE