• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biodizel prvo u Banjaluci

Četiri autobusa u banjalučkom gradskom prevozu će od 1. januara kao pogonsko gorivo djelimično koristiti biodizel, pišu "Nezavisne novine".

 Biodizel prvo u Banjaluci Izvor: MONDO

Na inicijativu gradske uprave Banjaluka, prevoznici "Bočac turs", "Autoprevoz", "Central - kompani" i "Pavlović turs" izdvojiće po jedan autobus u koje će sipati tri odsto biodizela od ukupne količine goriva.

"Ti prevoznici će danas preuzeti po 150 litara biodizela, a na autobusima će stajati naljepnice koje pokazuju da koriste pomenutu vrstu alternativnog goriva", kazao je Nedeljko Vučen, šef Odsjeka za saobraćaj Administrativne službe grada.

On ističe da upotreba biodizela u odnosu na fosilno gorivo nosi prednost u uštedi, zaštiti životne sredine i očuvanju motora vozila.

Autobusi su prve količine biodizela besplatno dobili od fabrike "System Ecologica" iz Srpca, jedine u BiH koja proizvodi tu vrstu alternativnog goriva. Fabrika, u vlasništvu američke kompanije BEST, izgrađena u oktobru, za sada prerađuje simbolične količine biogoriva iz uljane repice i korištenog ulja, a od marta planira mjesečnu produkciju od 1.000 tona.

"Pored autoprevoznika, dogovoreno je da naše biogorivo koriste vozila Vlade RS i drugih republičkih institucija, te kompanija 'East Point' srbijanskog biznismena Zorana Drakulića", kazao je Borivoje Vukadinović, predstavnik fabrike "System Ecologica".

Biodizel je tečno gorivo koje se proizvodi od biljnih ulja i masti, a kao osnovna sirovina u najčešćem slučaju je zrno uljane repice i suncokreta.
EU od svojih članica zahtijeva obezbjeđenje minimalnih proporcija biodizela i ostalih obnovljivih goriva na svojim tržištima i to 5,75 odsto do 31. decembra 2010. godine. Biodizel se obično koristi kao miješano gorivo s nekim drugim (od tri do 20 odsto u ukupnoj smjesi), a za njegovo korištenje nisu potrebne nikakve prepravke na motorima vozila.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE