• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija prodala NIS Gaspromu

Vlada Srbije i Gasprom potpisali su ugovor o prodaji NIS-a ruskoj državnoj kompaniji i dokumente o izgradnji Južnog toka i skladišta Banatski dvor.

 Srbija prodala NIS Gaspromu Izvor: MONDO

Vlada Srbije i Gasprom potpisali su danas ugovor o prodaji Naftne industrije Srbije (NIS) toj ruskoj državnoj kompaniji za 400 miliona evra i dokumente o izgradnji gasovoda Južni tok i skladišta gasa Banatski dvor.

Predsednici Srbije i Rusije Boris Tadić i Dmitrij Medvedev potpisali su i zajedničku izjavu, koji će biti politička garancija za realiaciju svih projekata.

U zajedničkoj izjavi dva predsjednika se potvrđuje da su ti sporazumi važan korak na putu daljeg razvoja evropskog energetskog sistema i jačanja strateškog partnerstva Srbije i Rusije u toj oblasti.

Rok za donošenje odluke o prolasku gasovoda Južni tok kroz Srbiju nije utvrđen dokumentom koji su u Moskvi, uz ugovor o prodaji NIS-a, potpisali Gasprom i Srbijagas, prenosi Beta.

Medvedev je nakon potpisivanja rekao da ta dokumenata pružaju energetsku bezbjednost kako Srbiji i Rusiji, tako i cijeloj Evropi. "Između Srbije i Rusije postoje čvrsti, prijateljski i sigurni odnosi koji se mogu nazvati strateškim partnerstvom", kazao je on.

Medvedev je dodao i da će realizacija tih projekata stimulisati i razvoj privrede.

"Danas je stavljena tačka na skoro jednogodišnje pregovore o energetskoj saradnji ujedno započeo uzajamno koristan rad na realizaciji energetskih projekata koji će biti dodatan impuls za dalju saradnju", izjavio je ruski predsjednik.

Predsjednik Srbije Boris Tadić je rekao da energetski sporazumi za dvije zemlje imaju duboki strateški značaj jer takvi ugovori utemeljuju odnose Srbije i Rusije. On je izrazio zadovoljstvo što ruska strana nastupa na srpskom tržištu i što je potpisao zajedničku izjavu sa Medvedevim, koja predstavlja garanciju za realizaciju svih projekata.

Ugovor o kupoprodaji Naftne industrije Srbije (NIS) postpisali su ministar energetike Srbije Petar Škundrić i generalni direktor Gasprmonjefta Aleksandar Đukov.

Protokol o osnovnim uslovima za osnovni sporazum o saradnji Gasproma i Srbijagasa za izgradnju gasovoda Južni tok kroz Srbiju potpisali su generalni direktor Srbijegasa Dušan Bajatović i predsjednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler.

Bajatović je potpisao i Memorandum o uzajamnom razumijevanju Gaspromeksporta i Srbijagasa za završetak podzemnog skladišta gasa Banatski dvor sa zamjenikom predsjednika UO Gasproma Aleksandrom Medevedevim.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je prije potpisivanje ugovora o prodaji NIS-a kazao da je predviđeno da ruska strana uloži 490 miliona evra u proizvodnju i još 60 miliona evra u zaštitu okoline.

On je dodao i da je predviđena da sva proizvodnja NIS-a bude standarda evro 5.

Bajatović je rekao da će do jula 2010. godine biti završena studija o izvodljivosti za gasovod Južni tok, i da će se, na predlog Gasproma, raditi dvije varijante studije. Jedna za kapacitet od 21,4 milijarde kubnih metara gasa godišnje, a druga od 23,1 milijardu.

Sporazumom je predviđena količina od minimum 10 milijadi kubnih metara gasa, naveo je direktor Srbijagasa.

Vlade Srbije i Rusije potpisale su 25. januara 2008. u Moskvi energetski sporazum kojim je predviđena prodaja 51 odsto kapitala NIS-a Gaspromu za 400 miliona evra, izgradnja magistralnog gasovoda Južni tok kroz Srbiju i završetak podzemnog skladišta gasa Banatski dvor.

Dodik: Energetski sporazum s Rusijom dobar potez za Srbiju

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da u potpunosti podržava potpisivanje energetskog sporazuma izmedju Srbije i Rusije.

"Uvjeren sam da će partnerstvo Srbije i Rusije biti održano na pravim osnovama i smatram da je to dobar potez za Srbiju", rekao je Dodik.

Premijer RS je rekao da očekuje da će potpisivanje sporazuma bitno smanjiti političke strasti u Srbiji, prenijeli su lokalni mediji.

Dodik navodi da su iskustva RS u procesu privatizacije Rafinerije nafte u Brodu sa ruskim partnerom potpuno pozitivna.

"Imali smo najrelaksiraniju saradnju sa ruskim firmom, sve obaveze koje su bile preuzete tim ugovorom su ispoštovane", rekao je Dodik i naveo da je radnicima brodske rafinerije nafte isplaćena 21 zaostala plata.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE