• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je blokirao energetski projekat?

Ministarstvo nije u mogućnosti da sprovede odluku Vlade FBiH o realizaciji strateških investicijskih projekata u elektroenergetski sektor.

 Ko je blokirao energetski projekat? Izvor: MONDO

Ministar energetike, industrije i rudarstva Federacije BiH Vahid Hećo je zvanično obavijestio strateške partnere iz Njemačke, Austrije i Kazahstana, da ovo ministarstvo nije u mogućnosti da sprovede odluku Vlade FBiH o realizaciji strateških investicijskih projekata u elektroenergetski sektor.

Hećo je rekao da je rukovodstvo SDA blokiralo realizaciju ovog projekta, čime je do sada pričinjena nenadoknadiva šteta sa krupnim posljedicama po budućnost FBiH i čitave BiH.

"Štete od opstrukcije ovog projekta pretrpjeće sve prateće industrijske grane i zato će pred pravosudnim institucijama BiH snositi odgovornost oni koji su ga opstruisali", rekao je Hećo poručivši da su u ovom projektu samo kriminalci vidjeli kriminal.

Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić rekao je danas na konferenciji za novinare da projekat ubrzanog investiranja u elektroenergetski sektor više neće biti predmet pregovora na sastancima Stranke za BiH i SDA.

"Morali smo konačno obavjestiti strateške partnere u ovom projektu da li smo u mogućnosti da uđemo u ovaj posao ili ne, jer bi inače doveli u pitanje kredibilitet Vlade FBiH", istakao je Silajdžić, pojasnivši da se na održanom forumu u Sarajevu gdje se očekivao zvanični odogovor predstavnika vlasti o ovom projektu, niko od predstavnika SDA koji su opstruisali projekt, kao ni premijer FBiH nije pojavio.

On je istakao da su čelnici SDA blokirali najveći insvesticioni projekat u istoriji BiH i time BiH lišili ne samo mogućnosti ubrzanog ekonomskog razvoja zemlje i prosperitetnog elektroenergetskog sektora, "već su svojim neobjašnjivim bezumljem otvoreno dezavuisali i svog premijera i sve ministre iz svoje stranke u Vladi FBiH, koji su prepoznali značaj ovog projekta jednoglasno mu dajući podršku".

"Ova opstrukcija se graniči sa zdravim razumom, jer se ovde radi o modelu projekta koji će bilo koji drugi inostrani partneri teško prihvatiti, jer je ovim projektom bila stvorena veoma povoljna prilika da se ništa u elektroenergetskom sektoru BiH ne privatizuje, niti prodaje", rekao je Silajdžić.

On je istakao da je ovo veoma ružan signal iz BiH jer govori da Vlada FBiH ne odlučuje o ovako važnim pitanjima za BiH nego to čine neki drugi faktori, te da su inostrane strateške partnere danas obavjestili da je za ove projekte u elektroenergetskom sektoru potrebno sačekati bolju političku klimu.
(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE