• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za izvoz deset miliona KM

Vlada Republike Srpske (RS) usvojila je Informaciju o izradi Nacrta strategije podsticanja izvoza od 2009. do 2012. godine.

 Za izvoz deset miliona KM Izvor: MONDO

Vlada je usvojila  Informaciju  s namjerom da ublaži nepovoljnu razmjenu sa inostranstvom, prema kojoj je u prvih devet mjeseci ove godine ostvaren uvoz od 3,5 milijardi KM, a izvoz od 1,460 milijardi KM.

"Vlada RS želi da u značajnoj mjeri podstakne izvoz za šta je u idućoj godini predvidjela 10.000.000 KM", rekla je novinarima u Banjaluci potredsjednik Vlade RS Jasna Brkić.

Ona je istakla da je Vlada RS opredijeljena da naredna godina bude posvećena većoj brizi prema privredi RS zbog loše razmjene sa inostranstvom, velikog uvoza nepotrebnih stvari i činjenice da se domaći resursi ne koriste u dovoljnoj mjeri.

Brkićeva je navela da je u toku prvih devet mjeseci uvezeno nafte i naftnih ulja u vrijednosti od 352.000.000 KM, peći za grijanje za 100.000.000 KM, lijekova za 85.000.000 KM, automobila za 54.000.000 KM, piva za 43.000.000 KM, pšenice za 40.000.000 KM i vode u vrijednosti više od 80.000.000 KM.

Prema njenim riječima, RS najviše uvozi iz Srbije, Hrvatske i Italije.

Ona je precizirala da ova strategija ima šest ciljeva i da oni podrazumijevaju povećanje broja izvoznika i vrijednosti izvoza, kao i promjenu strukture izvoza, jer se izvoze proizvodi sa niskim stepenom dorade, što direktno utiče na loš spoljno-trgovinski rezultat.

"Tu je i povećanje konkurentnosti, te supstitucija uvoza kao vrlo važan cilj, jer uvozimo mnogo robe koju možemo sami proizvoditi. Zato želimo podstaći proizvodnju koja će supstituisati uvoz. Takođe, planiramo povezati izvozna preduzeća, kao i uspostaviti efikasan institucionalni okvir za podsticanje i promociju izvoza", navela je Brkićeva, dodavši da svaki od ovih ciljeva ima i one operativne.

Brkićeva je naglasila da će Vlada RS raditi na tome da potrošače zaštiti od monopolskog ponašanja pojedinih trgovaca, lobija i prizvođača, ubog čega će pratiti i analizirati cijene osnovnit životnih namirnica.

Strategija će biti upućena u Narodnu skupštinu RS, a o njoj će raspravljati i Ekonomski forum RS.

Ona je rekla da je Vlada usvojila i Informaciju o precesu izrade nacrta strategije podsticanja i razvoja stranih ulaganja u RS za period od 2009. do 2012. godine da bi se u što većoj mjeri privukla direktne strane investicije u RS.

"Strateški cilj nam je unapređenje investicione i poslovne klime", kazala je Brkićeva, dodavši da je prošle godine u RS investirano 1,9 milijardi KM, ali da je u to ušla i privatizacija "Telekoma".

Ona je dodala da je drugi cilj stvaranje efektivnog institucionalnog okvira za privlačenje direktnih stranih investicija u oblasti gdje postoje neiskorišteni resursi.

Brkićeva je navela da je stragegijom definisano da su zemlje na koje će se RS u ovoj oblasti fokusirati Srbija, Rusija, Kina, Italija, Njemačka, Slvoenija i Hrvatska, ali da će biti otvorena i za sve druge zemlje.

Šef tima za izradu strategija profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci Zdravko Todorović rekao je da se strategijama žele mobilisati sve snage u RS, da se definišu i postave strateški i operativni ciljevi i predlože akcioni planovi da bi se manje osjetili udari globalne ekonomske krize.

On kaže da strategija mora biti urađena, bez obzira ne svjetsku krizu, jer već godinama postoji loš odnos izvoza u odnosu na uvoz i jer se izvoze poluproizvodi sa malom dorađenom vrijednošću.

On je istakao da je najveći problem u tome što RS nije iskoristila potencijale koje ima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE