• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Južni tok bi trebalo da proradi do kraja 2015

Rok za donošenje odluke o prolasku gasovoda Južni tok kroz Srbiju nije utvrđen dokumentom potpisanim u sredu u Moskvi.

 Južni tok bi trebalo da proradi do kraja 2015 Izvor: MONDO

Rok za donošenje odluke o prolasku gasovoda Južni tok kroz Srbiju nije utvrđen dokumentom koji su u Moskvi, uz ugovor o prodaji NIS-a, potpisali ruska energetska kompanija Gasprom i Javno preduzeće Srbijagas.

Dokumentom "Osnovni uslovi za osnovni sporazum o saradnji" u koji je agencija Beta imala uvid, predviđeno je da se rok za donošenje odluke o tome da li će gasovod biti građen utvrdi Osnovnim sporazumom.

Osnovni sporazum bi trebalo da bude zaključen do 1. februara 2009. godine i u njemu će biti izloženi kriterijumi za odluku o izgradnji gasovoda.

U potpisanom dokumentu piše da će Osnovnim sporazumom biti utvrđeno da je rok za izradu studije izvodljivosti o dijelu gasovoda kroz Srbiju 30. septembar 2009. godine, a za izgradnju cijelog gasovoda 30. jun 2010. Takođe i da, ako bude donijeta pozitivna odluka o izgradnji, gasovod bi trebalo da bude pušten u rad do 31. decembra 2015. godine.

Gasprom će u zajedničkom projektu imati udio od najmanje 51 odsto, dok će Srbijagas imati najviše 49 procenata, a zajedničko preduzeće trebalo bi da bude osnovano do 1. marta 2009. godine. Prije toga bi trebalo da bude potpisan Osnovni sporazum o saradnji.

U Upravnom odboru zajedničkog preduzeća tri člana će biti iz Gasproma, a dva iz Srbijagasa.

Osnovnim uslovima predviđeno je da kapacitet gasovoda ne bude manji od 10 milijardi kubnih metara godišnje, a sve kapacitete gasovoda će ugovarati Gasprom.

"Strane će razmotriti mogućnost povećanja količina gasa koji će se isporučivati u Republiku Srbiju preko gasovoda. Nakon bilo kojeg takvog dogovora tačne količine i uslovi za takve povećane količine će biti određeni u posebnom ugovoru", ističe se u tom dokumentu.

Gasovod će kroz Srbiju ići od srpsko-bugarske granice do srpsko-mađarske granice, a "strane će razmotriti i mogućnost priključka kraka gasovoda iz Srbije u Republiku Srpsku".

Zajedničko preduzeće će biti osnovano prema zakonima Švajcarske.

Gasprom će imenovati finansijskog kontrolora za sprovođenje projekta, a svaka strana može da uradi reviziju podataka o troškovima koju pruži druga strana, pri čemu reviziju plaća ona strana koja je zatraži.

Dokument o osnovnim uslovima za osnovni sporazum o saradnji potpisali su generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i predsjednik Upravnog odbora Gasrpoma Aleksej Miler.

Srbija i Rusija su potpisale i Memorandum o razumevanju za opremanje skladišta gasa Banatski dvor i ugovor o prodaji 51 odsto NIS-a ruskom Gaspromu, a predsjednici Srbije i Rusije potpisali su i zajedničku izjavu koja treba da podrži realizaciju projekata koji proističu iz energetskog sporazuma.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE