• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neefikasnost akcionarskih društava

"Uzrok pada prometa na banjalučkoj berzi nije samo finansijska kriza već i koorporativno upravljanje i neefikasnost akcionarskih društava RS"

 Neefikasnost akcionarskih društava Izvor: MONDO

Uzrok pada prometa na banjalučkoj berzi i trenutne likvidnosti nije samo finansijska kriza već i koorporativno upravljanje i neefikasnost akcionarskih društava u Republici Srpskoj (RS), izjavila je predsjednik Sekcije za finansijska tržišta Jasna Zrilić.

Na okruglom stolu, koji organizuje Udruženje ekonomista RS - SVOT (Sekcija za finansijska tržišta), raspravljano je o problemima pada prometa na berzi, analizi neefikasnosti poslovanja akcionarskih društava u odnosu na društva ograničene odgovornosti, načelima investicione politike prilikom donošenja odluka o investiranju, prvim javnim IRO akcijama na berzi, kao i prijedlozima za unapređenje tržišta kapitala u RS.

Zrilićeva je, nakon održanog okruglog stola na temu "Perspektive tržišta kapitala u RS", istakla da se najveća neefikasnost akcionarskih društava ogleda u tome što se kapital 300 najvećih preduzeća u RS koji iznosi 5,23 milijardi KM ne koristi na efikasan način, tako da prosječan prinos na kapital ovih društava iznosi 1,9 odsto, a kada se izuzme "Telekom" prosječan prinos tada iznosi 0,5 odsto.

"Jasno se vidi disproporcija da se resursi kvalitetno i u pravom smislu koriste ako je preduzeće društvo ograničene odgovornosti, a ne akcionarsko društvo“, istakla je Zrilićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je navela da su problemi korporativnog upravljanja zaštita malih akcionara, preduzeća ne koriste resurse na kvalitetan način, nemaju dobar menadžment, ne polažu račune prema ostalim akcionarima i ne brinu adekvatno o zaposlenima i o društvenoj zajednici.
"Akcionarska društva generišu prihode prodajući svoje proizvode i usluge povezanim licima pri čemu cijene formirane na taj način nisu na tržišnom principu već na bazi dogovora, što vodi do toga da ta Društva prikažu malu dobit ili posluju sa nulom ili gubitkom“, naglasila je Zrilićeva.

Pomoćnik direktora Banjalučke berze Darko Lakić izjavio je da tržište kapitala u RS za 2008. godinu pored trenda pada cijena akcija prati i trend pada prometa na banjalučkoj berzi, što je situacija i sa svim svjetskim berzama u posljednjih nekoliko mjeseci.

"Pored trendova koji budu vladali na regionalnim i globalnim tržištima vezano za svjetsku finansijsku krizu, na domaće tržište će znaćajno da utiču i sve mjere koje institucije tržišta kapitala budu sprovodile vezane za korporativno trajanje, a prije svega na zaštitu prava malih akcionara“, dodao je Lakić.

Direktor Brokersko-dilerskog društva "Adventis broker" (Advantis broker) Branko Kecman rekao je da su investitori iz Grčke, Italije, Španije i Slovenije, kao i domaći finansijski investitori i individualna lica zainteresovani za ulaganja na tržište kapitala i da će u narednom periodu pokrenuti taj postupak.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE