• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekonomska kriza "siječe" radna mjesta u RS

Rudari Sase iz Srebrenice ostaju bez posla zbog posljedica svjetske ekonomske krize.

 Ekonomska kriza "siječe" radna mjesta u RS Izvor: MONDO

Više od 200 radnika Rudnika Sase iz Srebrenice idućeg mjeseca će ostati bez posla zbog drastičnog smanjenja iskopa olova i cinka u tom rudniku kao posljedice svjetske ekonomske krize, potvrđeno je u "Nezavisnim novinama" u tom preduzeću.

Aleksandar Petrić, komercijalni direktor firme "Gross" iz Gradiške/Bosanske Gradiške, koja upravlja Rudnikom Sase, kaže da su na otpuštanja prinuđeni nakon prekida rada kompanije KCM iz Bugarske, kojoj su isporučivali rudu.

"Zbog toga smo morali praviti novi poslovni plan za 2009. u kojem smo projektovali gubitke. Sigurno je da ćemo posao obezbijediti za 160 radnika od ukupno 407 zaposlenih. Oni će raditi na pripremnim radovima, sanaciji, remontu i obezbjeđenju, s tim da ćemo nastojati da vremenom uposlimo još 20 do 30 radnika", kazao je Petrić.

U odluci Upravnog odbora "Grossa" navodi se da će ugovor o radu raskinuti s između 10 i 70 odsto radnika kojima će biti obračunata otpremnina utvrđena Zakonom o radu.

Predsjednika Sindikata Rudnika Sase Toška Rakitu nismo uspjeli dobiti, ali je Obrad Belenzada, čelnik Konfederacije sindikata RS, kazao je da će insistirati da se ispoštuju sve zakonske obaveze prema utvrđenom višku radnika i pozvao Vladu RS da se uključi u rješavanje problema ugroženih izvoznih kompanija.

Osman Suljić, načelnik opštine Srebrenica, situaciju u Sasama ocijenio je novim udarom na privredu i budžet te lokalne zajednice, nakon što je fabrika "Cimos", zbog nedostatka posla, svoje radnike 19. decembra poslala na prijevremeni odmor.

Globalna ekonomska kriza prouzrokovala je, takođe, pad potražnje i cijene aluminijuma na ino-tržištu, što se negativno odrazilo na rad Fabrike glinice "Birač" iz Zvornika, koja je prije nekoliko mjeseci otpustila 245 radnika. U toj fabrici tvrde da novih otpuštanja neće biti, ali da će radnicima od 1. januara biti smanjeno radno vrijeme i plate do 20 odsto.

Virginijus Vajega, v.d. generalnog direktora "Birča", koji zapošljava više od 1.000 radnika, kazao je da će nastojati da u dogovoru sa Sindikatom, te drugim mjerama, smanje troškove poslovanja. Predsjednik Sindikata fabrike Predrag Tomić potvrdio je da su s rukovodstvom dogovorili skraćenje radnog vremena i rezanje plata do 20 odsto kako bi očuvali radna mjesta.

U kompaniji "Boksit" iz Milića, čiji rudnik boksita snabdijeva "Birač", kažu da zbog problema zvorničke fabrike pesimistično ulaze u 2009. godinu, jer im od njih, ističu, zavisi polovina ukupnih prihoda.

"Već smo bili prinuđeni smanjiti plate radnicima, a predstojeće dešavanja će odrediti naše sljedeće poteze", kazao je Rajko Dukić, direktor "Boksita".

U Ministarstvu privrede, energetike i razvoja RS kažu da je svjetske kriza najviše pogodila sektor obojene metalurgije, čime posljedično u RS trpe rudnici Rudnika Sase, "ArcelorMitalla" u Ljubiji i "Boksita" Milići.

"Mi nemamo mehanizama da spriječimo otpuštanje u Rudniku Sase, jer RS nema prerađivačkih kapaciteta koji bi zamijenili prekinute izvozne isporuke. Možemo samo insistirati da radnici budu zakonski obeštećeni, što je poslodavac i najavio da će sprovesti", kazao je Borislav Adamović, pomoćnik ministra za rudarstvo i geologiju RS.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE