• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog Ukrajine neće biti isporuke gasa Evropi?

Ruski Gasprom upozorio je da problemi sa Ukrajinom, zbog duga i cijene gasa, mogu da dovedu do poremećaja u isporuci gasa Evropi.

 Zbog Ukrajine neće biti isporuke gasa Evropi? Izvor: MONDO

Portparol Gasproma Sergej Kuprijanov rekao je da Ukrajina može da koristi svoje tranzitne puteve da preusmjeri ruski prirodni gas namijenjen evropskim klijentima čak iako do 1. januara ne plati svoj dug Gaspromu vrijedan 2,4 milijarde dolara.

Ako dođe do roga, ruska kompanija ne može da garantuje da će moći da ispuni svoje isporuke Evropi koje idu preko Ukrajine, rekao je Kuprijanov Asošijejtid presu (AP).

Predsjednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler u pismu evropskim klijentima, pozivajući ih da apeluju na Ukrajinu da ispuni svoje obaveze, naveo je da je Gasprom "učinio sve kako bi izbjegao poremećaje u isporuci gasa Evropi".

"Međutim, ako se događaji budu razvijali prema nepovoljnom scenariju, problem ukrajinskog tranzita biće zajednički problem Rusije i Evrope", naveo je Miler.

Evropa zadovoljava jednu četvrtinu svojih potreba za gasom iz Rusije, i oko 80 odsto tih isporuka ide preko Ukrajine. Drugi tranzitni put je preko Belorusije, ali ta tranzitna mreža nema kapaciteta da nadomjesti ukrajinski tranzit, prenosi Frans pres.

Sadašnja situacija podsjeća na sličnu iz januara 2006.godine, kada je evropskim zemljama drastično smanjena isporuka gasa zbog prepirke oko cijena između Moskve i Kijeva. Ukrajina je tada, s obzirom da je Rusija njoj srezala isporuke, "zadržavala" gas namijenjen Evropi.

Kuprijanov je rekao da Ukrajina možda neće platiti dug od 2.4 milijarde dolara do 1. januara, i da su šanse da Rusija prekine isporuku gasa Ukrajini 50 odsto, ali je rekao da se nada da će Gazprom i Kijev naći neke druge načine da riješe problem.

Kuprijanov je svojom izjavom ublažio oštrinu poruke ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, koji je u srijedu decidno rekao da Ukrajina mora da plati dug "do posljednjeg centa" ili će se u suprotnom suočiti sa sankcijama, prenosi Itar-tas.

Ukrajinski Naftogas saopštio je da ima 17 milijardi kubnih metara gasa u rezervama, što je 22 odsto godišnje potrošnje u zemlji.

Predsjedavajući Upravnog odbora Gasproma Viktor Zubkov, podsjećajući na finansijsku pomoć koju je Ukrajina dobila od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), rekao je da Kijev mora da nađe novac da plati dugove, tim prije što je dobila pomoć od MMF-a, prenio je Itar-tas.

Po njegovim riječima, Upravni odbor Gasproma razmotriće novonastale okolnosti 29. decembra.

Kuprijanov je odbio da saopšti bilo kakve detalje oko mogućih nagodbi i predstojećih pregovora. Takođe nije htio da saopšti koliku će cijenu za gas Gasprom tražiti da Ukrajina plaća sljedeće godine, ali je rekao da će biti viša od sadašnje od 179,5 dolara po kubnoj toni.

Kuprijanov je rekao da Gasprom, koji upošljava 400.000 ljudi, ne planira otpuštanja zbog aktuelne krize, i dodao da će investicija od 32,5 milijarde dolara pomoći zapravo otvaranju novih radnih mjesta.

(MONDO/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE