• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građani RS duguju 2,5 milijarde KM!

Stručnjaci tvrde da bi ukupan dug stanovništva RS u 2008. mogao da premaši 2,5 milijardi maraka.

 Građani RS duguju 2,5 milijarde KM! Izvor: MONDO


Građani Republike Srpske duguju bankama 2.246.000.000 KM. Od te sume dug za kredite iznosi 2.119.000.000 KM, a 127 miliona otpada na minuse na tekućim računima.

Ovo su podaci Agencije za bankarstvo i odnose se na period do 30. septembra 2008. godine, što znači da je zaduženje građana u protekloj godini znatno veće od ove sumorne cifre, prenosi "Press RS".

Stručnjaci tvrde da bi poslije proračuna za posljednje tromjesječje ukupan dug stanovništva u 2008. mogao da premaši 2,5 milijardi maraka.

U Agneciji za bankarstvo ističu da je zaduženost građana u odnosu na 2007. povećana za 408 miliona KM, odnosno 23 odsto.

"Najveću stopu rasta, čak 131 odsto u odnosu na 2007 imali su krediti za kupovinu robe široke potrošnje. Za ove namjene građani su podigli ukupno 93,6 miliona KM", navodi se u izvještaju Agencije.

Zanimljivo je i da su građani RS ostvarili minus od 41,1 milion KM na kupovini automobila i hartija od vrijednosti, kao i na nenemjenskim gotovnskim kreditima. To je čak 15 odsto više u odnosu na kraj 2007. godine.

Ekonomski analitičar iz Banjaluke Damir Miljević smatra da je pred građanima RS i BiH duga i mračna godina. Miljević tvrdi da će vlasti morati da pronađu rješenje za godinu krize ili će se, u protivnom, mnogo ljudi naći na ulici.

"Prema ovim podacima, zaduženost po glavi stanovnika u RS je iznad 1.400 KM. To i ne izgleda tako strašno, ali treba znati da taj dug pada i na tek rođenu bebu. Ako računicu postavimo drugačije i dug podijelimo samo na one koji su zaposleni, odnosno njih oko 400.000 koji te dugove treba da otplaćuju, dolazimo do podatka da svaki radnik duguje oko 10.000 KM", kaže Miljević.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE