• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nafta skočila na iznad 50 dolara za barel

Cijena sirove nafte je u utorak na svjetskim berzama poskupela na najviši nivo u proteklih mjesec dana, iznad 50 dolara za barel.

 Nafta skočila na iznad 50 dolara za barel Izvor: MONDO

Nafta je poskupila pošto su izraelski napad na Gazu i gasni spor između Rusije i Ukrajine povećali zabrinutost zbog mogućih poremećaja u snabdjevanju.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u februaru je na NJujorškoj robnoj berzi porasla za 1,20 dolara, na 50,01 dolar za barel, pošto je u jednom trenutku poskupela na najviši nivo od 2. decembra od 50,10 dolara, prenio je Rojters.

Evropska "brent" nafta je na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu istovremeno poskupela za 1,76 dolara, na 51,38 dolara za barel.

Tenzije na Bliskom istoku, smanjenje proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i spor između Rusije i Ukrajine oko snabdevanja prirodnim gasom su doveli do toga da sirova nafta poskupi za više od 50 odsto u odnosu na minimum od 32,40 dolara za barel, postignut 19. decembra.

Sukob u Gazi direktno ne ugrožava snabdevanje naftom, ali bi tenzije na Bliskom istoku mogle da uzrokuju poskupljenje te sirovine pošto zemlje u tom regionu proizvode oko trećine ukupne količine nafte na svetu.

U utorak je obustavljena isporuka ruskog gasa preko Ukrajine do Balkana, Turske i jugoistočne Evrope, dok je snabdevanje Austrije, članice Evropske unije, smanjeno za 90 odsto zbog sve dubljeg sukoba oko cene gasa i tranzitnih tarifa za taj energent između Moskve i Kijeva.

Nafta je do sada značajno pojeftinila u odnosu na rekord od 147,27 dolara za barel iz jula, usled toga što je svhetska ekonomska kriza rezultovala padom tražnje tog energenta, a to je dovelo do rasta zaliha.

Tako se očekuje da će nedjeljni izvještaj američkog ministarstva energetike sutra pokazati rast zaliha sirove nafte, benzina, lož-ulja i dizela prošle sedmice u SAD.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE