• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH još nije ušla u recesiju

Guverner Centralne banke Kemal Kozarić ocijenio je da BiH još nije ušla u recesiju, te dodao da bi privredni rast u BiH mogao biti niži.

 BiH još nije ušla u recesiju Izvor: MONDO

Prema njegovim riječima, postoje mogućnosti da se recesija na vrijeme spriječi.

Kozarić je pojasnio da bi rast privrede u BiH morao u dva uzastopna kvartala biti u padu da bi se mogla konstatovati recesija, a što se za sada nije dogodilo.

"Godina koja je započela sigurno neće biti laka, posebno za privredu kojoj će biti potreban dodatni stimulans. Vlasti BiH imaju nekoliko mehanizama kojima bi mogli preduprijediti pad ekonomskog rasta, te spriječiti da BiH dođe u takvu situaciju", rekao je Kozarić za sarajevsku štampu.

On je naglasio da "kretanja" u evropskoj ekonomiji, a posebno pad kamatnih stopa prema Evropskoj centralnoj banci /ECB/, može biti prilika za BiH da dođe do kapitala po boljim uslovima.

"BiH je umjereno zadužena zemlja, a uz kamatnu stopu ECB-a od dva odsto kapital u Evropi odavno nije bio jeftiniji. Tu se može iskoristiti prilika i zaduženjima obezbjediti novac za nastavak realizacije nekih kapitalnih projekata, koji bi u suprotnom mogli biti ugroženi zbog nedostatka novca u budžetima", dodao je Kozarić.

On je naveo da bi vlasti u BiH trebalo da počnu da razmišljaju o dodatnom zaduženju, čime bi se obezbjedila sredstva za "krupne" projekte.

"Svježi kapital se može iznaći i nastavkom privatizacije, koja ne treba stati, te izdavanjem obveznica, ali i mjerama štednje na svim nivoima", zaključio je Kozarić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE