• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obustavljeno trgovanje obveznicama RS

Banjalučka berza privremeno je zaustavila trgovanje obveznicama Republike Srpske (RS), saopšteno je iz Berze.

 Obustavljeno trgovanje obveznicama RS Izvor: MONDO

Odluka je donesena juče, nakon što je Ustavni sud RS dan ranije utvrdio da pojedini članovi Zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjeg duga RS nisu u saglasnosti sa Ustavom Srpske.

Neustavni članovi navedenog zakona su korišteni kao pravni osnov prilikom donošenja odluka o emisiji suspendovanih hartija.

Banjalučka berza je donijela odluku o privremenom zaustavljanju trgovanja obveznicama koje je RS izdala na ime opštih obaveza, zatim za izmirenje ratne štete, te obveznicama koje je Vlada RS emitovala po osnovu obaveza koje ima prema dobavljačima.

Ustavni sud RS proglasio je u četvrtak, 15. januara, neustavnim Zakon o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjeg duga zato što je, kako je navedeno, narušavao osnovna ljudska prava i slobode građana prilikom sudskih procesa sa vlašću RS.

Predsjednik Ustavnog suda Mirko Zovko rekao je da je ovaj zakon određenim članovima blokirao rad drugih sudova u RS i što u njima postoji nesrazmjeran odnos na relaciji javnih i privatnih interesa u RS.

On je precizirao da su zakonom blokirane određene isplate i sudska rješenja RS, što je nedopustivo, i Ustavni sud je morao da ovaj zakon proglasi nevažećim.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE