• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF snizio predvidjanja za svjetski rast na 0,5 odsto

MMF je još u novembru predvidjao da će svjetski rast u 2009. iznositi 2,2 odsto, a sada je on smanjen na 0,5 odsto.

 MMF snizio predvidjanja za svjetski rast na 0,5 odsto Izvor: MONDO

Medjunarodni monetarni fond (MMF) revidirao je na niže svoje predvidjanje za svjetski rast ove godine na 0,5 odsto umjesto prethodnih 2,2 odsto, zbog očekivanog pada bruto nacionalnog dohotka zemalja u razvoju od dva odsto.

"Svjetski ekonomski rast će pasti na pola procenta 2009. godine, što je najniži nivo od Drugog svjetskog rata", navodi se u izvještaju MMF-a "Perspektive svjetske ekonomije".

Fond ističe da se uprkos opsežnih akcije vlasti "zadržao jak pritisak na finansijska tržišta koji ograničava realnu ekonomiju".

MMF je još u novembru predvidjao da će svjetski rast u 2009. iznositi 2,2 odsto. Fond je naniže revidirao predvidjanja rasta za sve velike svjetske eknomije.

Prema njemu, zemlje evrozone biće najteže pogodjene, s predvidjenom kontrakcijom od dva odsto poslije zabilježenog privrednog rasta od jedan odsto 2008. godine. Prethodno se očekivalo da će pad biti 0,5 odsto.

Medju razvijenim zemljama SAD će se najbolje odupreti krizi, i predvidja se da će BDP pasti za 1,6 odsto, poslije rasta od 1,1 odsto 2008. godine. Očekuje se da će zemlje u razvoju ostvariti relativno mali rast od 3,3 odsto ovo godine, poslije rasta od 6,3 odsto 2008.

MMF, medjutim, predvidja oporavak 2010. godine i svjetski rast od tri odsto, u okviru koga se očekuje rast od 1,1 odsto u razvijenim zemljama. "Trenutak kada će početi oporavak kao i njegov tempo zavisiće prije svega od snage akcija javnih vlasti", navodi Fond.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE