• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko će trajati ekonomska kriza?

Pesimisti smatraju da će globalna ekonomska kriza trajati više godina, a optimisti da će već polovinom 2010. godine ekonomija krenuti nabolje.

 Koliko će trajati ekonomska kriza? Izvor: MONDO


Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić rekao je danas da pesimisti među ekonomskim stručnjacima smatraju da će aktuelna globalna ekonomska kriza trajati više godina, a optimisti da će već polovinom 2010. godine krenuti nabolje.

Kozarić je rekao u Banjaluci, učestvujući u radu naučnog skupa pod nazivom "Globalna finansijska kriza i dinamika približavanja EU", da se u ovoj krizi "na velika vrata" vraća uloga vlasti u upravljanju ekonomijama, ali se ne dovodi u pitanje funkcionisanja principa kapitalizma, kao i da je poražen neoklasični koncept samoregulisanja ekonomije.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Novak Kondić rekao je Srni da poruka ovog naučnog skupa sadrži naučni i stručni pogled ekonomista o nadolazećoj svjetskoj ekonomskoj krizi.

"Mi ekonomisti ne smjemo da ćutimo, jer pripadamo onom sloju društva koji može da pokaže određene vidike kako se mogu pojedina pitanja razriješiti, a to znači da naše rasprave, naši zaključci i istraživanja treba da pokažu vlastima i svima drugima kako se može razriješiti postojeće stanje", naglasio je Kondić pozdravljajući učesnike naučnog skupa.

On je dodao da će biti prezentovani radovi 22 eminentna naučna imena i da će učesnici skupa na odgovarajući način steći nova saznanja i poglede.

Prodekan za nastavu banjalučkog Ekonomskog fakulteta Dragan Mikerević rekao je, otvarajući skup, da se putem izloženih i publikovanih radova nastojalo sagledati kakav će odraz globalna kriza imati i kako će se reflektovati na zapadni Balkan, prije svega na RS i BiH.

"Mi ekonomisti pokušavamo da dijagnostifikujemo tu krizu i više ukazujemo da je riječ o globalnoj krizi, a ne samo o ekonomskoj ili finansijskoj, koja je prodrla i u druge neuralgične tačke", rekao je Mikerević.

Zaključci i stavovi sa ovog skupa biće proslijeđeni Vladi RS i javnosti.

Na skupu učestvuje 22 profesora ekonomskih fakulteta u Banjaluci, Sarajevu, Beogradu i Podgorici, a upriličen je i povodom obilježavanja Dana Ekonomskog fakulteta u Banjaluci i 34. godišnjice njegovog postojanja.

Kondić je za sutra najavio svečano otvaranje novosagrađenog dijela ovog fakulteta, kome će prisustvovati predsjednik RS Rajko Kuzmanović, a biće promovisani i novi ekonomisti i magistri ekonomskih nauka.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE