• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obama: Hitna akcija ili ekonomska katastrofa

Predsjednik SAD Barak Obama upozorio je u subotu na potrebu brze akcije kako bi se izbjegla katastrofa u američkoj ekonomiji.

 Obama: Hitna akcija ili ekonomska katastrofa Izvor: MONDO

Obama je istovremeno okrivio vodeće političare opozicione Reublikanske stranke zbog toga što su, kako je naglasio, zemlju gurnuli u privrednu krizu.

Američki predsjednik je istovremeno pohvalio grupu umjerenih senatora, iz njegove Demoratske i suparničke Republikanske partije, zbog podrške koju su dali prilikom noćašnjeg izglasavanja vladinog paketa za podsticanje rasta domaće privrede.

Senatori iz redova Demokratske stranke, koji imaju većinu u tom domu američkog Kongresa, saglasili su se, kasno sinoć, da djelimično smanje iznos prvobitno predloženog stimulativnog paketa, odobrivši smanjenje poreza za korporacije i građane u visini od 800 milijardi dolara, prenosi agencija Rojters.

Usvojeni prijedlog stimulativnih mjera za oživljavanje kalapsne američke privrede manji je za 137 milijardi dolara u odnosu na prvobitni prijedlog, što je bio ustupak Demokrata, nakon vrlo oštrih kritika od strane senatora iz redova Republikanaca koji su optužili vladu za neopravdano i neumjereno trošenje novca poreskih obaveznika.

Obama je, međutim, u svom radio obraćanju ukazao da su se senatori iz redova obje partije prilikom odlučivanja o vladinom stimulativnom paketu "odgovorno ponašali", shvatajući važnost trenutka u kome se odlučivalo u daljoj ekonomskoj sudbini zemlje.

"U sred naše najveće ekonomske krize od Velike depresije, Amerikanci se nadaju da bi Kongres mogao da počne reagovati na izazove sa kojima smo suočeni", rekao je Obama.

Obamin rival na proteklim novembarskim izborima iz redova Republikanaca, senator Džon Mekejn, posljednjih dana je učestalo kritikovao novu administraciju SAD zbog neadekvatnih anti - kriznih mjera i pretjeranog trošenja budžetskih sredstava za saniranje posljedica krize.

Obama je odlučno odbacio takve kritike, optuživši administraciju njegovog prethodnika Džordža Buša da je neprimjerenim vođenjem ekonomske politike izazvala oštru recesiju u američkoj privredi.

Podsjetivši da je u periodu od osam godina, koliko je Bušova administracija bila na vlasti, američki nacionalni dug udvostručen, Obama je ukazao da se privredne teškoće u SAD "ne mogu riješiti samo kresanjem poreza, kao odgovorom na sve sadašnje probleme" , zaobilazeći pri tome postojeće osnovne ekonomske izazove.

Novi šef Nacionalnog komiteta Republikanske partije Majkl Stil se, inače, u svojoj najnovijoj radio poruci založio za masovnije smanjenje poreza i optužio vladajuće Demokrate za preveliku budžetsku potrošnju i rasipništvo.

Stil je rekao da Demokrate sada kontrolišu ne samo izvršnu već i zakonodavnu vlast, izrazivši istovremeno sumnju u njihovu sposobnost da na uspješan način sprovedu program oživljavanja domaće privrede.

"Američka porodice rade najbolje što mogu da bi ostvarile neophodanu ravnotežu u njihovim primanjima i rashodima i plaćaju obaveze po hipotekarnim kreditima. Najbrži način pomaganja tim porodicama je u tome da im se dozvoli da sačuvaju više novca koji zaradjuju", objasnio je Stil stav Repblikanaca.

Obama je, međutim, u svojoj današnjoj poruci ukazao da treba raditi na pronalaženju sveobuhatnijeg rješenja za tekuće ekonomske probleme, dodavši da bi i Predstavnički dom Kongresa trebalo da odobri vladine stimulativne mjere najdalje do 16. februara.

Šef Bijele kuće je kazao da bilo kakvo dalje odlaganje primene vladinog stimulativnog programa prijeti još većom privrednom krizom koja bi, kako je upozorio, mogla da preraste "u nacionalnu katastrofu".

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE