• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF: Najgore tek slijedi

Izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominik Štraus-Kan smatra da bi najgori dio finansijske krize tek mogao da uslijedi.

 MMF: Najgore tek slijedi Izvor: MONDO

Ipak on smatra da bi to najgore i moglo da se spriječi ako bude stabilizovan bankarski sistem.

"Ne možemo odbaciti mogućnost da je ono najgore od ove krize pred nama", rekao je Štraus-Kan tokom sastanka sa liderima centralnih banaka jugoistočne Azije u Kuala Lumpuru, te dodao da svoje crne prognoze zasniva na postojanju brojnih rizika koji bi tešku situaciju mogli učiniti još težom, navodi se na veb sajtu MMF-a.

On je dodao da postoje neke indicije o ekonomskom oporavku 2010. godine, ali da to zavisi samo od dobre ekonomske politike.

"Psihologija koja se krije iza ovih sumornih predviđanja je još gora. Širom svijeta ljudi gube povjerenje. Investitori nemaju povjerenja u kompanije, posebno u banke strahujući od gubitaka, a potrošači strahujući od gubitka posla ne ništa ne kupuju, posebno se ne upuštaje u skuplje projekte tipa kupovine automobila", kaže Kan.

On je dodao da gubitak povjerenja centralni problem, a osnovni cilj je povratiti to povjerenje.

"Na globalnom nivou to znači da Vlade i centralne banke moraju odlučno da djeluju kako bi investitori opet imali povjerenje u solventnost finansijskih institucija", rekao je Kan.

Prije desetak dana MMF je snizio svoju prognozu rasta globalne ekonomije u 2009. godini na samo 0,5 odsto, odnosno na najniži nivo od Drugog svjetskog rata.

"Paketi podsticajnih mjera neće izvući svjetsku ekonomiju iz recesije, sve dok se ne povrati povjerenje u bankarski sistem", upozorio je Štraus-Kan.

"Sve te mjere će imati smisla ako, i samo ako sve razvijene države učine ono što bi trebale u smislu restrukturiranja svog bankarskog sektora, a do danas to niko nije učinio", naglasio je šef MMF-a.

Štras-Kan ocijenio da je najnoviji paket ekonomskih podsticaja u iznosu od 780 milijardi dolara američkog predsjednika Baraka Obame "ispravan i u smislu veličine i načina provođenja", dodavši da se na slične poteze moraju odlučiti i vlade zemalja u razvoju.
On je dodao da sve zemlje moraju da djeluju, ocijenivši da su mjere u SAD važan dio rješenja, ali više nisu dovoljne jer je kriza mnogo šira i ima veliki uticaj na zemlje u razvoju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE